Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović tvrdi da izmenama Zakona o radu Vlada Srbije demonstrira silu, jer nema sluha za zahteve sindikata.

– Ova Vlada bi trebalo da bude zabrinuta, jer je jedan pregovarač napustio razgovore. Zaista mi nije jasno o čemu će Vučić i Ljajić govoriti u narednoj kampanji, ako usvoje ovakav zakon, a navodno se predstavljaju kao levičari – rekao je Orbović.

On je naglasio i da dosadašnje mere nisu dale rezultate, pa ne vidi cilj izmene gotovo čitavog zakona. Takođe, kaže da ni u Vladi nema usaglašavanja oko različitog viđenja ovog problema.

Izmene Zakona o radu, prema rečima prvog čoveka SSSS-a nisu dobre u tri segmenta, jer se krše prava zaposlenih, smanjuju zarade i zakonom reguliše lizing radnika, kroz agencije za zapošljavanje, što ne doprinosi boljem položaju zaposlenih. Iz sindikata ne vide ni svrhu predloga da rad na određeno vreme traje duže od jedne godine. Orbović kaže da je predlagač finansijskog dela izmena Ministarstvo privrede, a ne Ministarstvo rada i da bi usvajanjem tog predloga, plate bile smanjene u proseku od četiri do osam odsto.

– Najviše bi pogođeni bili ljudi koji imaju smenski rad i rad na normu. Na primer, plate tokom godišnjih odmora bi po novom obračunu bile manje i za čak 40 odsto. Nije dobra ni osnovica za obračunavanje plate tokom bolovanja. Predlog da se obračun otpremnine prilikom odlaska u penziju svede sa tri na jednu prosečnu zaradu direktno smanjuje zarade i preraspodeljuje ta sredstva poslodavcima – zaključio je on i naglasio da će se SSSS svim silama boriti protiv usvajanja ovih promena, a nije isključio ni proteste u Nemanjinoj.

Kakva pomoć?

Nelogičnosti, ali i potencijalne zloupotrebe zakonskog regulisanja iznajmljivanja radnika od strane agencija ogledaju se u mogućnosti da firma otpusti radnika, a potom da ga ponovo angažuje preko agencije, gde bi dvostruko uštedela na njegovoj plati.“Zaista ne vidimo kako bi te agencije mogle da pomognu građanima Srbije. To bi bila direktna legalizacija prodaje radne snage i stvaranje jednog robovlasničkog odnosa“, kaže Ljubisav Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari