Oštetili firme za 230.000 evra 1Foto: Miroslav Dragojlović

Protiv Radenka i Gorice Janković iz Pocerskog Pričinovića podneto je više od 40 krivičnih prijava, sumnjiče se da su prevarili i oštetili nekoliko firmi za više od 230.000 evra, međutim, bračni par iz okoline Šapca i dalje je na slobodi, tvrdi za Danas vlasnik firme Vana Strahinja Alimpić. On je samo jedan od onih koje su Jankovići prevarili i njegovu firmu, koja trguje medicinskim aparatima, oštetili za čak 30.000 evra. Problem je, napominje on, i to što uprkos svim prijavama Jankovići i dalje nisu privedeni i slobodno šetaju i imaju priliku da ponovo varaju ljude.


– U septembru sam podneo krivičnu prijavu protiv Jankovića, vlasnika firme D-promet. Oni su prošlog juna uzeli od moje firme robu u vrednosti od 30.000 evra i ubrzo posle toga nestali. Sve je izgledalo normalno, došli su i ponudili saradnju, rekli su da posluju sa mnogo firmi i sindikatima u njima i da će lako prodati ono što mi imamo u ponudi, merače krvnog pritiska, toplomere, inhalatore – priča za Danas Alimpić.

Ugovor su, kako kaže, potpisali u prostorijama D-prometa na Novom Beogradu. „Proverio sam ih, i firma nije bila u blokadi, doneli su menice i dogovor je bio da plate robu u roku od 60 dana. Oni su čak rekli da će uplatiti i pre, čim prodaju robu“, priseća se Alimpić.

Međutim, kada je trebalo da naplate prvu menicu, ispostavilo se da para nema, Jankovići su prestali da se javljaju na telefone.

– Onda proverim i vidim da je firma blokirana, odem na Novi Beograd i zateknem prazne kancelarije. Portir u toj poslovnoj zgradi mi kaže da su pobegli, da nisu platili zakup i da je i policija dolazila – napominje on.

Alimpić kaže kako je svojom istragom utvrdio da su Jankovići poslednje dve godine osnivali društva sa ograničenom odgovornošću, zaduživali robu, potom je prodavali na crno, a firme zatvarali. Tako je Radenko Janković u poslednjih nekoliko godina osnovao čak osam firmi, njegova žena tri. Sve su u blokadi.

– Nakon što smo utvrdili o čemu se radi, prijavili smo ih policiji, koja je, prema našim saznanjima, sve predala tužilaštvu, ali se uprkos svemu ništa nije desilo. Oni su na slobodi i mogu i dalje da varaju ljude, osnivaju lažne firme. Da je pravosuđe reagovalo na vreme, možda bismo uspeli da nađemo robu i smanjimo štetu, sada od toga verovatno nema ništa – ističe Alimpić.

On kaže da je sve, osim policiji, prijavio i Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, u kom su mu još u januaru rekli da proveravaju sa policijom podatke o ovom slučaju. U međuvremenu, Danasu je u ovom tužilaštvu rečeno da su predmeti protiv Jankovića prosleđeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu zbog toga što je firma D-promet registrovana na Novom Beogradu, te stoga po mestu pripada njima.

U Trećem tužilaštvu protiv Gorice i Radenka Jankovića ima sedam krivičnih prijava, plus jedna koja je stigla u Tužilaštvo u ponedeljak.

– Protiv Radenka i Gorice Janković stigla nam je još jedna prijava, kojom se terete za tri različita dela. Međutim, to je predmet koji smo tek dobili, tako da radimo na njemu. Osim toga, trenutno u našem Tužilaštvu ima četiri krivične prijave protiv Gorice Janković i tri protiv Radenka Jankovića – kaže za Danas prvi zamenik i portparol u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu Ivan Marković.

Sve prijave podnete su zbog prevara, u tri slučaja protiv Jankovićeva Tužilaštvo je poslalo zahtev policiji radi prikupljanja podataka, dok je u slučaju Gorice, kao ovlašćenog lica u firmi Selekt 72-GJ, Tužilaštvo poslalo poziv Jankovićevoj za saslušanje.

– Protiv Radenka Jankovića imamo tri krivične prijave i sve tri se odnose na različite firme – ističe Marković.

Naime, Radenko Janković se tereti da je kao ovlašćeno lice u firmama D.N.Z, Agroplod i Leneks oštetio nekoliko preduzeća. U prvom slučaju predmet je prosleđen, kako tvrdi Marković, Prvom tužilaštvu, dok je u druga dva slučaja poslat zahtev policiji radi prikupljanja dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari