Otvorene prijave za startap program “Rising starts” 1

Danas je započeo rok za prijave za program “Raising starts” u kom startapi u najranijoj fazi razvoja tzv. “pre seed” mogu da dobiju mentorsku i finansijsku pomoć.

Program se realizuje na osnovu memoranduma između Vlada Srbije i Švajcarske iz decembra 2019. godine prema kom će Švajcarska uložiti oko 3,7 miliona švajcarskih franaka za razvoj inovacija i širenje naučno tehnoloških parkova.

Ovo je drugi poziv za zainteresovane startape, a u realizaciji programa učestvuju Naučno-tehnološki park Beograd, NTP Niš i NTP Čačak.

Prema rečima Gordane Danilović Grković, direktorke NTP Beograd na prošlogodišnji poziv se javilo 183 startapa među kojima je izabrano 35 najboljih U drugu fazu koja je u toku prošlo je 15 startapova a samo jedan tim je odustao na početku, zbog administrativnih procedura.

“Cilj je da se startapi ubrzano razvijaju i da privuku investicije, ali nismo očekivali da će tako brzo uspeti, jer već sada imamo šest kompanija koje su privukle veće investicije”, ocenila je Grković Danilović.

Za ovaj program mogu da apliciraju startap timovi ili mikro privredna društva koja nisu starija od dve godine. Takođe, ne mogu učestvovati startapi koji su već prikupili više od 20.000 švajcarskih franaka, koji su u vlasništvu nekog privrednog društva i koja se bave razvojem proizvoda iz i određenih oblasti kao što je naoružanje.

Za prvu fazu biće izabrano 50 startapa, a za drugu do 25. Prijave počinju danas i trajaće do 28. decembra.

U prvoj fazi nalazi se širi krug startapa i tu dobijaju treninge i obuke u oblasti validiranja ideje. U toj fazi koja traje mesec dana biraju se najspremniji, najposvećeniji i najbolji tim. Oni idu pred komisiju koja bira učesnike druge faze. U toj fazi startapi dobijaju stručnu podršku i finansiranje do 15.000 švajcarskih franaka.

Ovaj novac prema rečima Nevene Janković iz NTP Beograd dolazi bez ustupanja udela u firmi, a i intelektualna svojina ostaje vlasnicima startapa.

“Timovi dobijaju biznis mentora, pristup startap zajednici, ljudima sa sličnim preprekama u razvoju sa kojima mogu da razmenjuju iskustva. Od startapa se očekuje da se radi posvećeno, budu otvoreni za nove ideje, da imaju profesionalan pristup. Oni koji su nastupili kao timovi, očekuje se da na kraju registruju kompaniju”, objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari