Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić uručio je juče mladim bračnim parovima iz Vojvodine ugovore za kupovinu kuća na selu. Ugovore je dobio 41 bračni par, koji se opredelio za život na selu, a za projekat je Pokrajinska vlada opredelila 40 miliona dinara. Cilj je bio da se pomogne mladim bračnim parovima, ali i da se ožive seoske sredine u Vojvodini. Konkurs se realizovao preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavoda za ravnopravnost polova.

Pajtić je, potpisujući ugovore, čestitao parovima na rešavanju stambenog pitanja i pozvao sve mlade porodice, koje žele da žive na selu, da se uključe i konkurišu na narednim konkursima.

– Videli smo kakvi su alarmantni podaci kada su stigli rezultati poslednjeg popisa stanovništva. Videli smo da izumire i smanjuje se i naša Srbija i naša Vojvodina, a i naša sela. Svake godine gubimo više od 10.000 stanovnika na teritoriji Pokrajine, dakle gubimo jednu celu opštinu Čoka. I ako se nastavi takav trend, da nemamo decu i da mladi odlaze u inostranstvo, mi ćemo za 30 godina biti zemlja ogorčenih staraca bez nade, bez budućnosti i bez mladosti. Zbog toga smo i pokrenuli ovaj program. Želimo da naša sela u kojima je svaka treća kuća prazna, ponovo popunimo – rekao je Pajtić i dodao da porodice koje su juče potpisale ugovore, kao i još 310 njih koje su učestvovale u konkursu, predstavljaju heroje ovog vremena. „To je 350 porodica koje su dokazale da postoje perspektive, da nije sve sumorno i da vojvođansko selo ne mora zamreti“, zaključio je Pajtić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari