Vučić na Dan državnosti: Potrebna nam je Evropa. Ne i njeno licemerje, ali ne možemo bez nje 1Foto: RTS/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku obeležavanja svečanosti povodom Dana državnosti istakao da Srbija mora da čuva mir.

– Moramo da budemo mudri, ali ne po svaku cenu. Samo jedna stvar ne sme da ima cenu za Srbina, a to je sloboda. Niko ne voli male a neposlušne. Nas bar u tišini pomalo cene. Ogovoraju u tišini, ali cene. Ove druge hvale, ali i preziru, rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, Vučić je naveo da je dovoljno da kaže da „naša zemlja nije naša“ i da će iz inostranstva da dobiju „svilu i kadifu“ i pohvale da su najbolji na svetu.

– Juče sam čuo da je neko rekao da ako neko napadne Kosovo da Albanija to neće dozvoliti. I čulo se samo glasno ćutanje. Da smo mi to rekli, čuli bi se povici i psovke, a možda i grmljavina topova i aviona. Ali nećemo mi da napadnemo nikoga. Nama je potreba Evropa. Možda ne i njeno licemerje, ali ne možemo bez nje, kazao je Vučić dodajući da Srbija neće da se odrekne svojih veza sa Rusijom i Kinom.

Dok je govorio u zgradi Predsedništva, Vučić je bio okružen sa dva velika portreta Karađorđa Petrovića i Kneza Miloša Obrenovića.

Vučić je istakao da su njih dvojica pravili državu u senci tri carevine, te da bez njih ne bi bilo ni nas.

– Da li smo se odužili tim ljudima? Jesmo li bili pravedni? Progonili smo ih kroz udžbenike i knige. Ukinuli smo im dinastiju. Mučki ubijenom Aleksandru Obrenoviću ni ulicu nismo dali. Imamo ulicu atentatora, ali njegovu nemamo, kazao je Vučić.

Na prijemu povodom Dana državnosti između ostalih prisutni su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsenik skupštine Crne Gore Andrija Mandić, predsednica Vlade Srbije i ministri u Vladi, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević…

Dan državnosti obeležava se na Sretenje. Tog dana je i podignut Prvi srpski ustanak, ali i donet prvi Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari