Pelet isplativ, toplotne pumpe za dublji džep

Koje su najpraktičnije alternative korišćenju centralnog grejanja

Ostavite komentar


  1. Pelet nije ekolosko gorivo dobija se najvise od zdravog drveta a ne od otpada drvne industrije ili poljoprivrednog otpada!!!!! Treba ministar Trivan i sa timbdabse pozabavi

    1. Slazem se u vezi peleta i daleko od toga da je isplativ .
      Ove sezone je bio preskup cena od 23-25hilj je skandalozna ako se zna da 1kg peleta daje 5kw energije lako se dodje do racunice . Za stan od 70 m2 potrebno 6.6kw energije za 1 sat vremena grejanja a to znaci da ce potrositi oko 1.5 kg peleta na sat za samo 15 sati potrosice oko 23kg pa to pomnozite sa 30dana . To sve izadje oko 700kg a to je oko 17hilj din . Na sve to dodajte i troskove ugradnje grejanja na pelet i ne zaboravite da sam racunao samo 15 sati rada i procenu kw za stan od 70m2 sa dobrom izolacijom . Nisam uracunao jos 9 sati rada na dan jer svi koji imaju grejanje na pelet znaju da kad ugasis kotao za pola sata radijatori su hladni .
      Ko vam drugacije kaze , laze ili se smrzava u kuci i pored peleta . 1kg peleta = 5kw za sat vremena grejanja . Po toj ceni nije isplativ i zato sad smanjuju cene. Zbog blage zime im je sezona propala a proizveli su ga u ogromnim kolicinama a kako vidim i tu je monopol stvoren .

      1. Po kvadratu je potrebno 150w Po kvadratu ( kod prosecno izolovanih stanova ) pa za 70 m2 je potrebno 10,5kw

        1. Mišo, dovoljno je 100 W/m2, za grube proračune. međutim, ako je prostorija viša od 2,75 m, onda treba dodati još. Inače, ovaj novinar se tako izlupetao, bolje bi bilo da nije pisao ovo. Drveni pelet se pravi od čistih drva pa nije ekooški. Jedini ekološki je agropelet ali on proizvodi neke druge probleme. Dakle, izbegavajte ga kako znaze i umete

  2. Netačan je podatak vašeg sagovornika o ceni grejanja na gas. Za etažno grejanje dva stana u porodičnoj kući, ukupno 200 m.kv.podno grejanje, grejanje toplotnom pumpom vazduh-vazduh upola je jeftinije od grejanja na gas a skoro 4 puta od grejanja iz toplane.

    1. Ma da, a kada zagudi napolju -15C, hoće li ti t.p. pomoći? Neće. Gas, sa dobrim odabirom (kondenzacioni kotao, termoglave, osnovna automatika, itd.) do nogu će potući t.p-e. Naročito vazduh-voda. Prestanite da se zamajavate sa t.p-ama, još su preskupe u investicionom smislu, gde je uplata za još jedan priključak (obično vlasnici idu na dva elektro priključka i tako izbegavaju crvene zone).nego, dobro je što je ovakva zima, da je oštra i jaka, vlasnici t.p-i bi trčali da kupe drva da se dogreju

    2. Priključak za gas 2020.godine, u Subotici, je 100 000, cena boljeg kotla 160 000, projekat, dimnjak, momtaža i puštanje u rad još oko 1000 eura. Za stan od 55 m2 dao sam 3500 evra za gasno grejanje, račun za januar 6000 dinara…
      Komšija sa inverter klimom kineskog proizvođača, plaćena sa montažom oko 850 eura greje stan za 4000 dinara….

      1. Uveo sam pre 3 godine toplotnu pumpu voda -voda od coveka koji radi i proizvodi i ugradjuje svoj proizvod ovde u Zemunu i malo je reci da sam zadovoljan,imam kucu od 200 kvadrata i kada je najveci minus bio stigao mi je racun 14 000 dinara.Decko dodje povremeno uradi servis a ja samo pritisnem dugme i sljaka super,a to da li ce pumpa da radi i da zagreje na minusu naravno da hoce ako ste ugradili dobru jacinu spram objekta.Cena ugradnje jeste jaca na pocetku i treba da se iskesira ali kroz racune ja sam nju vec otplatio.Mislim da je najbitnije samo da uzmete kvalitetnu pumpu i da u tog nekog ko vam ugradjuje imate poverenja.To je neko moje iskustvo…Pozdrav

  3. Za upoređenje cena peleta od bukve i ogrevnog bukovog drveta, cena peleta je 22.400 din/t, toplotna moć 4,9 kWh/kg, za bukovo drvo cena 5.50 din/ .m3 ( 7.900 din/t), toplotna moć 4,4 kWh/kg. Kod korišćenja peleta imamo rad da se donese pelet i naloži kotao ili peć i potreban je manji skladišni prostor, kod drveta mora da se iseče, iscepa, uskladišti (to dodatno košta) i da se , kod korišćenja donese i založi kotao ili peć. Što se tiče zagađenja okoline kod obe vrste goriva je identičan.Iz ovoga i iskustva nije moguće da grejanje na pelet bude jeftinije od grejanja drvima, već skoro dupla skuplje.

  4. Grejanje peletom je jeftinije of drveta, kao sto je jeftinije meso Bez koske od onog sa koskom

  5. Prošle godine vlada Srbije smanjila je PDV na pelet, ali su to iskoristili prodavci i još digli cenu.
    Realno struja je najjeftinija za grejanje.

  6. Izradio sam TP bez kompresora,bez ventilatora ,na monofaznu struju ,istovremeno ali naizmenicno u ciklusima mogu da rade tri TP i za to vreme platicu grejejanje samo za jednu TP,a funkciju dve su besplatne, tako, da TP od (1+1+1)kW = 3 KW x 3 TP =Iposeduju 9 kW .Kada funkcionisu naizmenicni Za 24 sata isporuce toplotne energije >200 kWh a platicu oko 70 kWh.
    Tezina tela TP je sa kutijom je do 10 kg a uz sve napisano jedna od moze da se koristi u kuci i za grejanje vode preko ugradjenog bojlera -sa spiralnom sevi .u svakoj kuci za grejanje vode-topli vazduh- topla voda u zatvoranom sistemu bez pritiska gdrad . vodovoda .
    Pozdrav (za sada) iz Sremske kamenice -BOCKE

Ostavite komentar


Ekonomija

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije 10

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije

Nezadovoljni zbog toga što mesecima ne primaju lične dohotke radnici Železničkog integralnog transporta, predvođeni predstavnicima Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.