Pet malih trikova za topliji dom i niže račune 1Foto: Shutterstock/Zvone

Sa rastućim troškovima života koji utiču na domaćinstva širom sveta, mnogi su zabrinuti da će ostati topli ove zime.

Računi za struju u domaćinstvima su porasli i dok se mnogi odlučuju da isključe grejanje, život u hladnom domu može predstavljati potencijalne probleme poput vlage, buđi i bolesti, piše Ekspres.

„Postoji iznenađujuća količina pametnih malih trikova koje možete koristiti da vam bude toplije, a računi niži. Sakupio sam neke od najboljih koje treba da imate na umu“, kaže David Milošev, sertifikovani električar u kompaniji Fantastic Services.

1. Budite pametni sa roletnama i zavesama

„Držite roletne i/ili zavese otvorene tokom dana kada sunce sija u vaše prozore i zatvorite ih kada počne da zalazi. Dozvoljavajući sunčevim zracima da sijaju u vaš dom, iskorištavate slobodnu toplotu sunca.

Spuštanje roletni/zavesa kasnije pomaže u stvaranju dobrog izolacionog sloja i omogućava vam da zadržite tu slobodnu toplotu koju ste prikupili tokom dana“, kaže Milošev.

2. Pokrijte otvore kroz koje je moguće da prođe promaja

Promaja koja dolazi kroz prozore ili ispod vrata jedan je od najvećih razloga zašto je kuća hladna. Stručnjak je rekao da hladna propuha može ukrasti „neprocenjivu“ toplinu pre nego što to shvatite.

„Razmislite o promajnim kapcima za vaša vrata i prozore da biste rešili ovaj problem. Bilo koji drugi otvori prema spoljašnjem svetu takođe mogu izazvati promaju – otvori za sušenje, električni radovi, otvori za rerne, pa čak i ključaonice i utičnice mogu biti krivci za promaju. Koristite poklopce za ključaonice/izlaze ili izolatore i uverite se da su svi ostali otvori dobro zatvoreni“, objašnjava Milošev.

3. Nemojte grejati praznu ili kuću dok spavate

Električar je rekao da kuća ne mora da bude topla kada su vlasnici odsutni ili spavaju. To znači da domaćinstva treba da spuste termostat za nekoliko stepeni kada izlaze iz kuće ili kada spavaju.

„Međutim, možda nećete uživati u stalnom petljanju sa termostatom ili buđenju u hladnom domu. Tada bi bilo najbolje uložiti u pametni termostat. On zna kada spavate ili ne kod kuće i automatski vam kontroliše temperaturu“, ističe Milošev.

4. Povećajte vlažnost

„Vazduh je često veoma suv zimi, posebno u zatvorenom prostoru. Ispucale usne i suva koža otkrivaju da grejanje u domu usisava svu vlagu iz naših tela, a verovali ili ne, suvoća takođe čini vazduh hladnijim. Ne samo da se osećamo hladnije na suvom vazduhu, već će dodavanjem vlage zapravo omogućiti vašem unutrašnjem vazduhu da duže zadrži toplotu. Neki jednostavni načini za povećanje vlažnosti uključuju dobro zalivanje sobnih biljaka, nošenje veša na sušenje u zatvorenom prostoru (što je takođe bonus ušteda jer nećete koristiti mašinu za sušenje veša) i postavljanje plitkih činija vode preko grejnih elemenata kao što su radijatori. Otvaranje vrata nakon tuširanja takođe može pomoći, omogućavajući toplom, vlažnom vazduhu da struji oko vašeg doma“, kaže Milošev.

5. Izolujte gde god možete

Potkrovlje može biti korisno za skladištenje, ali je, prema rečima stručnjaka, i jedno od mesta gde izlazi mnogo toplote. Da bi to sprečili, mogli bi da dodaju između 100 i 200 mm izolacije u potkrovlje kako bi zaustavili prenos toplote. Ovo će zadržati toplotu tamo gde joj je mesto, a ovo pravilo važi i za prozore, iako se za ovo može koristiti folija sa mehurićima.

Vaši podovi možda neće izgubiti toliko toplote, ali razmislite o dodavanju nekoliko prostirki i prostirki kako bi vaša stopala bila topla. On napominje da uvek možete zatražiti pomoć sertifikovanog profesionalca kako biste bezbrižno uživali u toplijem domu.

Visoki računi za struju mogu biti zastrašujući, ali hladnoća je takođe rizik. Stručnjak stoga upozorava da ako živite u hladnom domu povećavate šanse za obolijevanje od niza bolesti, prenosi Poslovni.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari