Petrović: Životni standard u Rumuniji 60 odsto viši nego u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Profesor Petrović, kao što radi Vučić, upoređuje relativne i nevidljive brojke i zamajava neupućene. Profesore dajte, umesto procentualnog povećanja, povećanje BDP u evrima po stanovniku. Tu se najbolje vidi gde smo, kako smo i šta smo. Zapadne zemlje imaju daleko niži porast BDP u % od srpskog, a realno on ide i više od 3000 evra po stanovniku, a naš do 300 evra po stanovniku. Ovo je pravo naše ogledalo bez laži i prevare, beda, jadi i gladi, a ne drugi u Evropi, što je magla u očima i ušima glasača.

    1. Profesor je u pravu. To nije nemoguće, biće. Greška je u procentu, ali trend je O.K.

      1. Gospodine Miličiću, iznos BDP je u Srbiji 6.534 €/stanovniku (porastao za 4,3% ili 280 €/stanovniku), a u Luksemburgu 110.000 €/stanovniku (porastao za 3,4% ili 3.740 €/stanovniku), pa ko je bolji? Trend rasta BDP u Srbiji je bolji nego u Luksemburgu, a šta imate vi od porasta BDP sa 4,3% (imate 280 evra po stanovniku, a Luksemburg sa poratom BDP 3,4% ima 3.740 evra po stanovniku). S druge strane, platežna moć građana Srbije je realno i apsolutno najniža u Evropi, 25,50% stanovništva je u oblasti ili na ivici siromaštva (troše dnevno po 1,0 $). Prosek mesečna plata u februaru 2019.: Švajcarska 4.370 €, Island 3.568 €, Norvrška3.309 €, Nemačka 2.270€, BiH 466€, Srbija 444€.

  2. Odavno nisam bio u Rumuniji, pa ne znam da li je životni standard u Rumuniji stvarno 60% viši nego u Srbiji.
    Ali recite vi meni, gde je nastupilo zlatno doba, u Rumuniji ili u Srbiji, a?

  3. Jedino verujem profesoru. Savestan, odgovoran, stručan. Takvi su nam potrebni. Onaj mali je premali u odnosu na ovaj profesionalni kolos.

  4. Druze Petrovicu, vec preko 50 godina vedris i oblacis ekonomskim prostorom Srbije, a tek sada si shvatio sustinu ekonomije, zadovoljni, a ne ponizeni radnici. Bravo gospodine Petrovicu.

  5. Hajde prosto napiši:
    Plata doktora u Rumuniji toliko…..
    Plata medicinske sestre…..poštara..
    A u Srbiji…..
    Da mi glupi mali bolje razumemo.

  6. Srbija vise ne moze da racuna na bdp od 5% jer svake godine 50000 visokoobrazovanih pobegne iz ove ludnice. Procenti ce biti mnogo manji a nase zaostajanje sve vece i vece. Sramno je da isti oni ljudi koji su podrzavali propalu milosevicevu, dacicevu, seseljevu i vucicevu politiku 90-tih, svojim neznanjem i gluposcu „usrecuju“ nove generacije nasih gradjana. Mladi ne zele da cekaju bolju buducnost sa onima koji su nerazumni i zatucani.

  7. Sve sto je naveo profesor je poznato iole obrazovanom gradjaninu.Moje pitanje za profesora“Da li fizicki radnik u EPS ima veliku platu ili profesor u prosveti malu“Drugo pitanje za profesora“Kako ,kod briblizno istih cena u prodavnicama,radnici u MAXI-ju imaju platu 300 evra,a u Belgiji 1500 evra.Ostavite se lobiranja za povecanje cene struje.

  8. Радим у ЕПС-у већ 36 година. Имам средњу школу и одговоран посао. Људи, који су били са осмогодишњом школом-,физички радници, завршили су „школе“ и имају већи коефицијент плате од мене. Овде се заговарало необразовање у редовним школама. Срамота! Колико је људи који нису прочитали књигу! Можда има оних који ни таблицу множења не знају, а плата преко 90000. Али, чули су за суфицит буџета.

Ostavite komentar


Ekonomija

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije 10

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije

Nezadovoljni zbog toga što mesecima ne primaju lične dohotke radnici Železničkog integralnog transporta, predvođeni predstavnicima Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.