PKS: Voćari traže i nova izvozna tržišta 1Foto: Danas/Nina Čolić

Zbog rata u Ukrajini voćari iz Srbije koji su tu robu najvećim delom plasirali na rusko i tržište EU su u velikom problemu, pa je jedan od predloga da se razmatra izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) Saudijsku Arabiju, Maroko, Egipat i Indiju, rekao je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

On je, na sastanku u PKS sa vodećim izvoznicima voća u Rusku Federaciju, rekao da im je na raspolaganju mreža predstavništava komore u svetu koja mogu da pomognu u pronalaženju novih poslovnih partnera.

„Zbog krize u Ukrajini naši proizvođači, jabuka, jagoda, višanja, trešanja, koje su najvećim delom plasirane u EU i na rusko tržište, u velikom su problemu zbog neizvesnosti i nepredvidivosti poslovanja“, rekao je Vesović, a saopštila je PKS.

Dodao je da je jedan od predloga da se razmatra veći izvoz na tržište Persijskog zaliva, UAE, Saudijske Arabije, Maroka, Egipta, ali i daleka poput Indije.

Komora će, kako je rekao, analizirati trenutnu situaciju, količine kojima Srbija raspolaže i potrebe nekih novih potencijalnih tržišta kako bi se pronašli novi kupci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari