Planiran prihod 3,15 milijardi dinara 1

Na 19. sednici Gradske skupštine najvažnija tema bila je usvajanje budžeta za 2018. godinu.

Ukupan prihod planiran je u iznosu od 3,15 milijardi dinara, a najvažnije stavke su porez na dohodak od 1,4 miliona dinara i porez na imovinu u iznosu od 583 miliona dinara, nenamenski transferi od Republike su 299,4 miliona, prihodi od prodaje roba i usluga 218 miliona. Rashodi su planirani u iznosu kao i prihodi, a za opšte usluge lokalne samouprave izdvojiće se 837 miliona dinara, ili 26 odsto.

Za osnovno i srednje obrazovanje izdvojiće se 318 miliona dinara, za kulturu i informisanje 243 miliona dinara ili 7,72 odsto, a za predškolsko obrazovanje 452 miliona dinara, odnosno oko 15 odsto. Za kapitalne investiciona ulaganja opredeljeno je 372 miliona dinara. Dotacije nevladinim organizacijama iznose 192 miliona, za otplatu duga predviđeno je 110 miliona dinara.

Predstavnici opozicije kritikovali su ovakav budžet što je za oko 800 miliona manji nego prethodne godine i kao nedovoljno investicioni sa 18 odsto, a za razvoj trebalo bi da bude veći od 20 odsto. Dr Aleksandar Pajić posebno se osvrnuo što je za tzv. liniju mulja opredeljeno 150 miliona dinara, čime se „više vodi računa o ribama nego o stanovništvu“, a da nije izgrađen ni jedan metar nove vodovodne i kanalizacione mreže. On je ukazao da je budžet za poljoprivredu manji za 15 miliona dinara.

Sa 37 glasova za i 17 protiv usvojen je predloženi budžet za 2018. godine. Prilikom razmatranja poslovanja JKP „Vodovod“ direktorica Daniela Lovrin Gavrilović ukazala je na novi model širenja vodovodne i kanalizacione mreže gde je izdvojeno 30 miliona dinara, domaćinstva će snositi samo troškove materijala, a radove će finansirati ovo preduzeće. Uz to Razvojna banka Nemačke donirala je oko milion evra za nabavku savremene opreme i postoji mogućnost za priključenje oko 4.000 domaćinstava na vodovodnu i gotovo dve hiljade domaćinstava na kanalizacionu mrežu. Gradski većnik Božidar Katić podsetio je da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ima civilizacijski značaj i da je u njega i u regionalnu deponiju Evropska unija uložila 20 miliona evra. Takođe je ukazao i na pogubnu politiku republičke vlasti gde je za pet godina zemlja zadužena za oko deset miliona evra i da se iselilo više Srba nego za vreme Arsenija Čarnojevića. Na dnevnom redu sednice je ukupno 29 tačaka, pored ostalog o rebalansu programa poslovanja šabačkih javnih preduzeća, maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru kao i razrešenje i imenovanje članova školskih odbora.

Zelenović: Uskraćeni za milijardu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je na neargumentovane kritike opozicije na nedovoljno investiciono ulaganje. On je podsetio da je grad Šabac oštećen za oko milijardu dinara smanjenjem transfera iz Republike i da se nekim opštinama i gradovima bez ikakvih argumenata odobravaju na stotine miliona dinara, a Šabac je uskraćen i za sredstva po ugovorima. Takođe je zamerio lokalnoj opoziciji što se protivi ulaganju u tzv. liniju mulja, jer je to investicija za budućnost za opšte dobro i da je EU u postrojenje za prečišćavanje uložila velika sredstva. „Republička vlast je navodno za evropske integracije, a na delu radi suprotno. Umesto da se nagrađuju efikasne lokalne samouprave, republička vlast ih kažnjava, a protežira po stranačkom ključu samo one gde je SNS na vlasti“, rekao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari