Plate prosvetara i dalje ispod republičkog proseka 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Iako je za sektor obrazovanja predviđeno najveće povećanje zarada – između šest i sedam odsto, sindikati prosvetnih radnika kažu da su razočarani, jer će zaposleni u ovoj delatnosti po platama i dalje biti ispod republičkog proseka.

Prosvetarima od iduće godine sleduje povišica u proseku za oko 2.500 dinara, a zasad je neizvesno da li će isti procenat povećanja dobiti zaposleni u osnovnim i srednjim školama i u visokom obrazovanju. Pod znakom pitanja je i sudbina više od 22.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama, čije plate se finansiraju iz budžeta lokalnih samouprava.

Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže za Danas da je prosečna plata u obrazovanju oko 14 odsto niža od republičkog proseka, iako je u toj delatnosti 70 odsto zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme. Prosečna plata u obrazovanju u septembru je iznosila nešto manje od 40.000 dinara, dok je prosek Republike 46.558 dinara.

– Povećanje plata ne bi smelo biti manje od 12 odsto, jer bi samo tako zarade bile realno sačuvane u odnosu na decembar 2014, kada su odlukom vlade smanjenje za 10 odsto. Nismo zadovoljni najavljenom povišicom i ne odustajemo od zahteva da nas premijer primi. Izvesno je da ni u 2017. neće biti uvedeni platni razredi, zbog čega tražimo korekciju koeficijenata, kako bi odnos najniže i najviše plate u obrazovanju bio jedan prema tri – kaže Adžić, napominjući da je sada taj odnos jedan prema dva.

On ističe da će zbog povećanja minimalne cene rada od 1. januara naredne godine, plata čistačica u školi biti veća za 8,5 odsto, pa će one sa mesečnom zaradom od 23.800 dinara (u mesecima sa najviše dana) primati više nego, recimo, blagajnik koji se tek zaposlio. Adžić ocenjuje da u prosvetnom budžetu ima prostora za dodatnu povišicu, jer su zbrinjavanjem tehnoloških viškova ostvarene uštede. Na listi viškova je još 3.000 zaposlenih, a kada bi se i za njih našlo mesto, uštede bi u narednoj godini bile još veće, pa bi taj novac mogao da se iskoristi za poboljšanje materijalnog položaja i zaposlenih sa najnižim primanjima, tvrdi Adžić.

I u Granskom sindikatu prosvetnih radnika „Nezavisnost“ nezadovoljni su najavama premijera. Taj i još dva reprezentativna sindikata prosvetnih radnika (Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije) ranije su zahtevali povišicu od 17 odsto.

– Ne možemo biti zadovoljni, kada ćemo i dalje biti ispod republičkog proseka. Sa ovih šest-sedam odsto i četiri procenta koje su dobili za 2016, samo smo se vratili na nivo zarada od 2014. U ovom trenutku se ne zna da li će isti procenat povećanja dobiti svi nivoi obrazovanja, jer je poslednji put četiri odsto išlo zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, dok je visoko obrazovanje dobilo dva odsto – kaže za Danas Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.

 

Neizvesno za predškolce

LJiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za Danas da ni u kabinetu premijera Vučića, ni u Ministarstvu prosvete nije dobila odgovor da li će najavljeno povećanje plata obuhvatiti i zaposlene u predškolskim ustanovama. Ona ističe da je skoro polovina zaposlenih u toj delatnosti ostala bez prethodnog povećanja plata od četiri odsto, jer lokalne samouprave nisu ispoštovale preporuku vlade. Predškolci su slično prošli i kada je država krajem 2015. delila jednokratnu pomoć zaposlenima u obrazovanju, od po 6.000 dinara.

Kikovićeva kaže da je pokrenuta procedura koja će omogućiti da se plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji ubuduće isplaćuju iz republičkog budžeta. U toku je prikupljanje podataka o broju radnika u predškolskim ustanovama i bruto fondu plata, koji će biti prosleđeni Ministarstvu finansija, a prema najavama ministra prosvete, finansiranje njihovih zarada iz Trezora neće biti moguće pre početka naredne školske godine, jer u međuvremenu treba promeniti nekoliko zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari