Još bez rešenja za zaposlene u kragujevačkom Fijatu 1Pregovori u Fijatu Foot: Zoran Mišić/Danas

Posle teškog, ali iskrenog razgovora sa poslodavcima za zaposlene u Fijatu još nema konačnog rešenja, izjavila je premijerka u tehničkom mandatu Ane Brnabić nakon razgovora predstavnika sindikata i zaposlenih u Fijatu o uslovima pod kojim će 500 radnika otići iz firme. razgovori su održani u Skupštini grada, a prisistvovao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Premijerka je istakla da će se posle 20. juna definitivno znati ko ide u inostranstvo na rad u drugim Fijatovim fabrikama, ko ostaje u Kragujevcu, a ko je tehnološki višak.

„Za dve godine kad počne proizvodnja električnog automobila Stelantisu je potrebno 1.550 radnika. Njih petsto su u ranjivim grupama i svi se trudimo da oni ne ostanu bez posla“, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, u procesu tranzicije do proizvodnje električnog automobila Stelantisu je potrebno 500 radnika, uz hiljadu koji će otići u inostranstvo to je „taj broj“.

Oni koji se opredele za rad u Slovačkoj i Poljskoj imaće bonus pre odlaska od 11 hiljada, a povratku 6.000 evra i garantovan posao posle dve godine. Plata u Slovačkoj je 800, a u Poljskoj 850 evra.

Njihove porodice imaće zdravstveno osiguranje u Kragujevcu, dodala je Brnabić.

Zaposleni se od sutra na HELP desku Stelantisa mogu dobrovoljno izjasniti da li žele da rade u inostranstvu ili ne.

Za ne koji nisu ni za inostranstvo ni za otpreminu formiraće se Radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata, premijerkinog kabineta, Ministarstva za rad i Agencije za razvoj Srbije.

Radna grupa će u direktnim pregovorima sa menadžmentom Stelantisa pokušati da podigne otpremnine koje su sada na zakonskom minimumu.

„Pobrinućemo se za radnike i njihove porodice, iako to nije posao Vlade i države“, kazala je još premijerka podsećajući na epilog Geoksa u Vranju.

Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika ponovio je da su ponuđene otpremnine male, 4-5 hiljada evra za desetak godin staža, kao i da niko iz sindikata ne gleda blagonaklono na odlazak radnika u inostranstvo i odvajanje od porodica.

Dodao je i da za ranjive grupe, kojima su dodati i samohrani roditelji, postoji plan, ali još nije za otkrivanje. Predstavnik radnika Đorđe Milovanović naglasio je da su se svi saglasili da samohrani roditelji budu u ranjivim grupama,

Izjašnjavanje radnika počinje sutra i traje do 15. juna, a posle razgovora sa Radnom grupom 18. juna znaće se konačna sudbina svih zaposlenih.

Miljković je istakao da veruju premijerki, ali ne i kompaniji.

Predsednik samostalog sindikata u Fijatu Saša Đorđević smatra da su postignuti izvesni pomaci za visinu bonusa, ali da je dve godine za odlazak u inostranstvo predug rok, sa čim je saglasan i Miljković.

Ukoliko posle 18. juna ne budu zadovoljni rešenjima, radnici su kazali da će ponovo izaći na ulicu.

Pre početka razgovora ispred kragujevačke Skupšine okupilo se stotinak nezadovoljnih radnika sa kojima je razgovarao gradonačelnik Nikola Dašić.

Zahtevi radnika su da odlazak u inostranstvo bude isključivo na doborvoljnoj bazi, kao i da otpremnine budu na nivou onih od pre šest godina kada je ukidana treća smena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari