Počeo sastanak premijerke sa predstavicima sindikata i radnika Fijata u Kragujevcu, stotinak radnika protestuje 1Radnici Fijata, Foto: Zoran Mišić

Nešto posle 15.00 časova u Skupštini Grada Kragujevca počeo je razgovor premijerke Srbije u tehničkom mandatu Ane Brnabić i predstavnika sindikata i zaposlenih u Fijatu o uslovima pod kojim će 500 radnika otići iz firme. Razgovoru prisustvuje i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Pre početka razgovor ispred kragujevačke  Skupšine okupilo se stotinak nezadovoljnih radnika sa kojima je razgovarao Dašić.

„Nikome više ništa nije jasno“, kazala nam je jedna od radnica. „Treba li naša deca da ne jedu“, uzvikivao je njen kolega.

Zahtevi radnika su da odlazak na rad u inostranstvo bude isključivo na doborvoljnoj bazi, kao i da otpremnine budu na nivou onih od pre šest godina kada je ukidana treća smena.

Počeo sastanak premijerke sa predstavicima sindikata i radnika Fijata u Kragujevcu, stotinak radnika protestuje 2

Sastanak premijerke i predstavnika radnika  Foto: Zoran Mišić/Danas

Niko ne sme ništa da potpiše dok se svi ne dogovorimo“, izjavio je pre početka sastanka Igor Anđić, predstavnika sindikata i radnika.

Radnici traže i da na dobrovoljnoj osnovi bude izjašnjavanje o odlasku zaposlenih u FCA na obuku u fabrike u inostranstvu kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat.

 

„Za sada je postignut dogovor da oni koji idu na obuke u Stelantisove fabrike po povratku u FCa imaju zagaratovano radno mesto. Tražimo da od odlaska u inostanstvo budu izuzete trudnice, samohrani roditelji, roditelji dece sa invaliditetom i jedan supružnik ako oboje rade u fabrici“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević i dodao kako je vreme da se okonča „agonija radnika“ posle najave poslodavca da će zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila u fabrici u Kragujevcu deo zaposlenih biti višak, a da će jedan deo morati da ide na obuku u inostranstvo.

Premjerka je izjavila ranije da će od ukupno 2.016 radnika FCA za proizvodnju elektičnih automobila, koja će početi 2024. godine, biti potrebno 1.550, te da je 500 zaposlenih višak.

To je povoljnija varijanta od prvobitne u kojoj je tri puta više radnika bilo višak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari