Podrška sindikata predškolstva i uprave zaposlenima na minimalcu koji su najavili protest u subotu 1foto EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pozivao je svoje članove da podrže protest zaposlenih koji su podneli tužbe za isplatu regresa i toplog obroka, a koji je zakazan za subotu, 12. novembar.

 

„Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije podržava organizatore protesta i poziva svoje članstvo da učešćem pokaže solidarnost, jer je brojnost važna kao podrška“, saoštio je ovaj sindikat.

U saopštenju se podseća da je usled promene pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda pomoćno-tehničko osoblje u javnim službama (bolnice, škole, vrtići, domovi zdravlja i sl.) došlo u situaciju da mora da plaća parnične troškove u visini od dve do tri njihove mesečne plate.

„Zaposleni preko 10 godina primaju minimalac i ne mogu da plate ove visoke parnične troškove jer će u protivnom doći na ivicu egzistenicije. Ovde je reč o najmanje 5.000 porodica koje će bukvalno gladovati ako država ne oprosti parnične troškove. S obzirom da dosadašnja obraćanja zaposlenih na minimalnoj zaradi ministrima pravde i prosvete, državnim i gradskim pravobranilaštvima, te na kraju i predsedniku Republike, nisu dala željeni rezultat, niti je pokazana spremnost države da ove troškove otpiše, zaposleni su odlučili da izađu na ulicu“, navodi iz sindikata predškolstva.

Podršku zaposlenima pružio je i Sindikat uprave Srbije.

Kako je Danas pisao, protest će početi u subotu jednočasovnom blokadom kružnog toka na Slaviji, nakon čega će okupljeni prošetati do zgrade Predsedništva, gde će se obratiti neki od učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari