Zaposleni koji primaju minimalac 12. novembra na ulici: Veliki protest u Beogradu posle promene stava VKS 1Foto: V. A.

Zaposleni na minimalcu, koji su podneli tužbe za isplatu regresa i toplog obroka, najavili su da će u subotu, 12. novembra održati protest u Beogradu, a njihov zahtev je da država spremačicama, servirkama i domarima oprosti parnične troškove u sudskim sporovima.

Kako saznaje Danas, planirano je da kružni tok na Slaviji u subotu bude blokiran od 12 do 13 sati, nakon čega bi usledila šetnja do Predsedništva Srbije, a očekuje se da na protestu učestvuje preko 1.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama, školama i domovima zdravlja i bolnicama iz više gradova u Srbiji.

Ivan Ječmenica, advokat koji je zastupao neke od zaposlenih koji su potraživali regres i topli obrok, kaže za Danas da njihove peticije do sada nisu urodile plodom i da je očigledno jedno rešenje ulica.

– Zaposleni su došli u situaciju da izađu na ulicu jer nemaju drugog izbora. Sve molbe i peticije usmerene ka nosiocima najviših političkih funkcija nisu dale rezultat, niti je pokazano razumevanje za njihov težak materijalni položaj i samu činjenicu da je ove troškove prouzrokovao, pre svega, Vrhovni kasacioni sud (VKS), koji ponovo preko noći menja svoje stavove kao u slučaju banaka. Očito je postala praksa da čim se pojavi malo veći broj tužbi, oni volšebno menjaju stav – kaže Ječmenica.

Skup zakazan za subotu je, dodaje, prevashodno protest radnika koji više od 10 godina primaju minimalac i koji su u sudskim postupcima pokušali da ostvare pravo na topli obrok i regres.

Ječmenica podseća da je VKS u februaru 2020. doneo odluku po kojoj oni imaju pravo na ove naknade, što je kasnije u svom dopisu jednoj zdravstvenoj ustanovi potvrdio. Međutim, u junu ove godine VKS pravi zaokret u svojoj sudskoj praski i donosi zaključak po kojem zaposleni nemaju pravo na posebnu isplatu na ime toplog obroka i regresa uz obrazloženje da im je ovo pravo već sadržano u koeficijentu.

– Kao posledicu toga imamo situaciju da sada sudovi odbijaju njihove tužbene zahteve i zaposleni na minimalcu bivaju obavezani da plaćaju ogromne parnične troškove koji iznose od dve do tri njihove mesečne plate, odnosno i do 90.000 dinara – ukazuje sagovornik Danasa.

Brojni dopisi koje su upućivali na adresu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, državnom i pravobraniocu grada Beograda, ministrima prosvete i pravde i dva puta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ostali su bez odgovora.

– Jedino im je odgovorilo državno pravobranilaštvo da ti troškovi predstavljaju prihod budžeta Republike Srbije i da ne dolazi u obzir da budu oprošteni, a samo se omogućava plaćanje na rate – kaže Ječmenica, uveren da će na kraju svaka vrsta pobune i pritiska doneti neki benefit radnicima.

Podsetimo da su nedavno sindikati vojske, zdravstva, pravosuđa i prosvete najavili da će se obratiti odeljenju Evropske socijalne povelje Saveta Evrope, kako bi ih upoznali sa odlukom Vrhovnog kasacionog suda da topli obrok i regres budu sastavni deo minimalnih zarada u javnom sektoru, a ne posebne naknade kako je to propisano zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari