DS: Vlada Srbije da zaštiti tetkice i domare kojima su izvršitelji “zakucali na vrata” 1foto M.M./ATAImages

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da još jednom poziva Vladu Srbije da reši pitanje tetkica i domara, kojima izvršitelji žele da naplate sudske troškove za sporove koje su vodili sa školama zbog neisplaćenih toplih obroka i regresa.

„I pored poziva Demokratske stranke Vladi Srbije još u septembru 2022. da donese odluku kojom škole ne bi potraživale sudske troškove od tetkica i domara, koji su na volšeban način izgubili sudske sporove – ovim ljudima sa najmanjim primanjima ovih dana izvršitelji su ‘pokucali na vrata'“, navodi se u saopštenju.

Iz DS podsećaju da su tetkice i domari koji su dobijali minimalac, tužili škole zbog neisplaćenih toplih obroka i regresa.

„Prve presude su bile u njihovu korist, ali je Vrhovni kasacioni sud iznenada promenio svoje tumačenje, u trenutku kada su te tužbe bile masovne i kada su potencijalni troškovi po republički budžet postali veliki. Mnogi pravnici su ovu promenu odluke, zbog toga, povezali sa mogućim pritiskom države na sud“, navode iz DS.

Kako dodaju, resorni odbor za obrazovanje DS je nakon toga, tražio od Vlade Srbije da tetkicama i domarima bar „oprosti“ sudske troškove, jer su sa minimalnom platu – socijalno ugroženi.

„Nažalost, ova vlast se oglušila o ovu molbu i sada se od tužioca naplaćuju i sudski troškovi i kamate i troškove izvršitelja, koji u ukupnoj sumi iznose i do tri njihove mesečne plate, što je svojevrsni zločin prema ljudima koji sa svojom platom jedva i preživljavaju. Demokratska stranka još jednom poziva Vladu Srbije da preuzme pomenute troškove na sebe, jer je upravo ova vlast kriva što su tetkice i domari – na rubu egzistencije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari