Tetkicama prete sa izvršiteljima: Državno pravobranilaštvo uteruje dugove 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Nije bilo dovoljno što se Vrhovni kasacioni sud (VKS) predomislio, nakon što je prvo zaključio da su tetkice u pravu kada su tražile da im država isplati regres i topli obrok, jer te naknade nisu sadržane u minimalcu koji svakog meseca primaju.

Državno pravobranilaštvo ne samo da nije htelo da im oprosti i otpiše parnične troškove, već ih sada pritiska da izmire dugove, iako im je omogućilo da troškove plate na rate.

Pretnja izvršiteljima stigla je tetkici iz jedne beogradske gimnazije, i to zbog zaostalog duga od 20.000 dinara, iako rok do kojeg joj je odobreno plaćanje na rate nije prošao.

U dopisu koji je pomenuta tetkica dobila, pravobranilaštvo je podseća da nastavi sa „urednim plaćanjem troškova i preostali iznos od 20.000 dinara dobrovoljno izmiri uplatom na račun budžeta“, jer će „u protivnom biti prinuđeni da pokrenu izvršni postupak“, čime će troškovi ove zaposlene biti „znatno veći“.

– Kada je tetkicama u maju prošle godine poslata odluka o parničnim troškovima, u junu im je odobreno da mogu da ih plate na 12 rata, a sada im prete izvršiteljima. Apsolutno nepotreban pritisak jer rok za plaćanje nije prošao, a i naše članice i mi kao sindikat smo svesni da ćemo dugovanje morati da izmirimo – komentariše ceo slučaj Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On dodaje da Forum nije mogao odjednom da plati sve troškove, već je tetkicama sukcesivno prebacivan novac na račune, a one potom uplaćivale u budžet.

Oko pedesetak tetkica koje su članice ovog sindikata, pokrenule su sudske sporove zbog neisplaćenog regresa i toplog obroka, a Markov kaže da ih u svakoj od beogradskih gimnazija ima tri do četiri.

Neke su pristale da ih zastupaju advokati koje im je Forum preporučio, a prema sprazumu koji je taj sindikat sklopio sa advokatskim kancelarijama, isplatu sudskih troškova preuzeli su advokati.
Većina tetkica se pak odlučila da angažuje svoje advokate, i u tom slučaju troškove sudskih postupaka mora da plati Forum.

U najnezavidnijoj poziciji su zaposleni koje nisu članovi sindikata, već su u „borbu“ za regres i topli obrok sami krenuli, pa će iz svog džepa morati da plate troškove zbog izgubljenih sudskih sporova.

Danas je nedavno pisao o slučaju tetkice iz jedne škole iz Lajkovca, koja mora da plati sudske troškove od preko 215.000 dinara, umesto da joj na račun legne oko 250.000 dinara na ime potraživanja za neisplaćeni regres i topli obrok.

– Iznosi koji moraju da se plate se razlikuju. Kod tetkica za koje je potrebno izdvojiti manje sredstava postupci su obustavljeni već u ranoj fazi i tu su najniži troškovi, oko 15.000 dinara. Najviši su trenutno oko 60.000 dinara, a u tim slučajevima su održana jedno ili dva ročišta. Očekujemo da za neke zaposlene, koji nisu odustali od tužbi kada je VKS promenio mišljenje, troškovi budu i po 70.000 do 80.000 dinara. Procena je da će nas sve ukupno koštati oko pola miliona dinara, što je za našu malu sindikalnu organizaciju veliki iznos – kaže Markov.

On dodaje da je sindikat sugerisao svojim članicama da se povuku u trenutku kada je VKS promenio mišljenje sredinom prošle godine, rekavši da su regres i topli obrok sadržani u koeficijentu.

Neke su poslušale, neke su pak rešile da će „terati“ do Strazbura, iako im je, kako kaže Markov, nedavno predočeno da je to veliki rizik i da postoji velika verovatnoća da sporove na kraju neće dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari