Za razliku od marta, kada je Poreska uprava objavila prvi spisak najvećih dužnika, na koji je bilo niz reagovanja i tvrdnji da podaci poreznika nisu tačni, posle juče objavljene liste reagovao je samo Fond zdravstvene zaštite. Prema javno objavljenim podacima, Poreska uprava Fond duži za neizmirenih 238 miliona dinara, ali u toj rubrici ne stoji napomena da evidencija nije usaglašena.

 Da to ne ide lako, svedoči saopštenje u kome RFZO tvrdi da redovno plaća sve javne prihode i da je na spisku najvećih poreskih dužnika zbog neusaglašene evidencije uplata. „Poreska uprava u januaru 2012. godine pokrenula je postupak kancelarijske kontrole sravnjenja stanja na računima javnih prihoda, a stručna služba Fonda utvrdila je nepravilnosti u evidenciji Poreske uprave. Na osnovu dostavljenih dokaza, Poreska uprava je donela rešenja kojim se stornira zaduženje sa računa Fonda, u celosti ili delimično, i ispravljaju podaci o zaduženjima Fonda“. Prema tvrdnji RFZO, na netačno utvrđeni dug obračunata je i kamata pa je sada u toku korigovanje i tog zaduženja. Kako je reč o uplatnim računima javnih prihoda za period od 2005. godine, „zbog obimnosti podataka procedura usaglašavanja je još u toku“, kažu u RFZO.

Ostaje nejasno kako, i pored sve tehnike, softvera i vrhunske obučenosti kadrova, kojima se, s vremena na vreme hvale gotovo sve državne institucije, Fond i PU ne mogu više od pola godine da utvrde koliko jedna drugoj duguju. To otvara i pitanje jesu li u stanju da kontrolišu račune svih ostalih obveznika, poslodavaca koji duguju za poreze i doprinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari