Poljoprivrednici: Rod pšenice loš, žetva od 10. jula 1Foto: Muzej Vojvodine

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig i Mlava Draško Živković izjavio je danas da bi žetva pšenice u Srbiji mogla da počne posle 10. jula ako je kiša ne odloži.

On je za Betu rekao da je u toku žetva, ali ranih sorti pšenice i na manjim parcelama i rod je loš, mada to ne mora biti pokazatelj opšteg stanja tog useva.

„Pšenica je ove godine bila prlično loša, tri puta smo je štitili od raznih bolesti, a i u vreme cvetanja su padale kiše što je sprečilo oprašivanje, pa je prinos pod znakom pitanja“, rekao je Živković.

Dodao je da se nada da se neće ponoviti vremenski uslovi, kao pre deset godina, da u vreme žetve kiše neprestano padaju i da pšenica proklija u blatu. Kiša je juče u Stigu, kako je rekao, obilno padala, oko 30 litara po kvadratu.

On je rekao da je počela žetva ječma i da je prinos dobar, oko pet tona.

Živković je rekao da je nekoliko udruženja poljoprivrednika tražilo od države pre dve nedelje da otkupi 300.000 tona pšenice po ceni višoj od tržišne, koja je ispod 32 dinara po kilogramu, kolika je proizvođačka cena.

Do sada, kako je naveo, nikakav odgovor nisu dobili.

Prema rečima predsednika Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovice Jakšića poljoprivrednici, koji su primenili sve agrotehničke mere, mogu da očekuju dobar prinos pšenice, a ostali jako slab.

Jakšić je rekao da su česte kiše veliki problem i da pšenica, kada je zrela, a ne može da se ovrši, gubi na kvalitetu.

„Za nekoliko dana pšenica zbog kiše može da izgubi i 20 odsto od kvaliteta“, rekao je Jakšić.

Dodao je da je u toku žetva uljane repice i da je prinos dobar, oko tri-četiri tone po hektaru, ali da je cena slaba, oko 42-43 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila 95 dinara na početku žetve, a kasnije je pala na oko 70 dinara.

„Cena uljane repice je toliko mala da ni pod uslovom da prinos bude maksimalan, četiri tone po hektaru, prihod od tog roda, po ceni od 42 dinara ne može da pokrije sve troškove proizvodnje jer to iznosi oko 170.000 dinara, a setva je bez obračuna troškova rada, amortizacije mašina i osiguranja, koštala od 170.000 do 180.000 dinara“, rekao je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari