Vlada Grčke učestvovaće sa sto miliona evra bespovratnih sredstava u finansiranju radova na Koridoru 10 prema makedonskoj granici, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Pomoć Grčke u finansiranju te saobraćajnice dogovorena je na sastanku potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Srbije Mlađana Dinkića sa grčkom ministarkom spoljnih poslova Dorom Bakojani i ministrom finansija i ekonomije Georgom Alogoskoufisom.

Za izgradnju Koridora 10 potrebno je 1,5 milijardi evra, a ranije je dogovreno da Evropska investiciona banka kreditira izgradnju deonice Koridora 10 iznosom od 540 miliona evra, učešće Svetske banke u tom poslu iznosi 400 miliona evra, Evropske banke za obnovu i razvoj – 150 miliona evra, dok će iz budžeta Srbije od privatizacionih prihoda biti izdvojeno 395 miliona evra. Zajmovi će biti odobreni na 25 godina sa periodom počeka od pet do sedam godina i kamatnom stopom u visini eurolibora plus 0,2 odsto, što je znatno povoljnije od uobičajenih tržišnih uslova.

U saopštenju se takođe navodi da je Dinkić izrazio zahvalnost ministarki spoljnih poslova Grčke i grčkoj vladi što su podržali Predlog rezolucije Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Na sastanku u Atini dogovoreno je učešće Srbije u realizaciji projekta „Seelight“ koji ima za cilj umrežavanje svih univerziteta na Balkanu radi što bolje saradnje i efikasnije razmene informacija u svim oblastima nauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari