Pontara: Pitanje održivosti najbitnije pitanje današnjice 1Foto: WB

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je danas na početku seminara „Jačanje korporativnog upravljanja u Srbiji: izveštavanje o održivosti i veća uloga komisije za reviziju“ da je pitanje održivosti najbitnije pitanje današnjice i da tome treba prilagoditi ekonomiju.

On je rekao da će „braon“ izvori energije postati sve skuplji i da će zelena energetika omogućiti da firme iz regiona Zapadnog Balkana postanu konkuretnije.

Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović istakao je da je Srbija prva zemlja u razvoju, zemlja van Evropske unije koja je izdala zelenu obveznicu i naglasio da je plan države da postane karbon-neutralna (elimiše emisiju gasova sa efektom staklene bašte) do 2050. godine.

Šef operacije II Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke rekao je da su zeleni dogovori i socijalna pravda integrisani u dokumenta EU i da se šire na zemlje u okruženju, pre svega zemlje kandidate za članstvo u Uniji.

On je istakao da je privreda Srbije veoma povezana sa EU i da 64 odsto izvoza Srbije ide u EU, kao i da je robna razmena 40 milijardi evra.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Radman Šelmić istakao je da je PKS nedavno otvorila centar održivosti koji se bavi održivošću lanaca snabdevanja i da je Komora ponosna jer je pomogla Univerzitetu u Kragujevcu da napravi program kroz koji će studenti učiti o zelenom računovodstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari