Najava premijera Srbije Mirka Cvetkovića da će država pomoći građanima u otplati kredita tako što će im odobriti grejs period godinu i po do dve godine u okviru kojeg će plaćati samo pola iznosa rate za već uzete kredite i tako što će omogućiti reprogramiranje zajmova sa otplatom preko godinu dana izazvala je iznenađenje među stručnjacima i bankarima, a u nezvaničnim komentarima i prilično oštre kritike. Bez obzira na to što nijedan detalj oko buduće pomoći građanima još nije poznat, već sada se postavlja pitanje odakle će se ovakva subvencija zapravo platiti. Država, koja je već sada značajno zadužena i sve brže se zadužuje, suočena je sa potrebom maksimalne štednje, a jedna ovakva mera direktno je suprotna proklamovanom smanjenju javne potrošnje.


Stručnjaci napominju da je jedina mogućnost da se građanima smanje rate ta da država na sebe preuzme otplatu preostalog dela mesečnih zaduženja, jer banke sigurno neće pristati na to da same smanje rate. To opet znači da će država morati da čeka da građani otplate čitav kredit, koji u slučaju stambenih zajmova može trajati i decenijama, pa da na kraju perioda otplate doda još godinu ili dve tokom kojih će se državi vraćati novac koji je ona bankama davala umesto njihovih klijenata. Druga opasnost na koju stručnjaci nezvanično upozoravaju je to da ovakva vrsta subvencije daje lažnu predstavu građanima o visini njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo da dovede do problema kada istekne grejs period, a takođe bi moglo da dovede do veće potrošnje stanovništva, kojima će ostajati više novca kada država počne da im otplaćuje pola rate, što bi opet moglo da dovede do većih inflatornih pritisaka. Nezvanično, bankari i ekonomisti, koji uglavnom nisu želeli da javno komentarišu Cvetkovićevu najavu, ocenjuju da se radi o populističkoj meri, bez realnog ekonomskog osnova i dodaju da je posao države da stvori uslove da građani mogu da zarade dovoljno da sami plaćaju svoje kredite, a ne da im država plaća polovinu duga.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže za Danas da mu nije jasna niti ideja niti šta je premijer Cvetković mislio kada je najavio uvođenje uredbe kojom bi se građanima koji imaju kredite omogućilo reprogramiranje dugova u dogovoru sa bankama. „Ne želim da komentarišem nešto što mi nije jasno. Ne znam šta je mislio kada je to najavio i šta bi to trebalo da znači za banke. Mogu da razumem kako bi to funkcionisalo sa državnim bankama, poput Komercijalne, ali na koji način država može da utiče na druge poslovne banke nije mi jasno“, ističe Nikolić.

On kaže da je dok god ne postoji nešto konkretnije neozbiljno komentarisati, ali i da se lako može desiti da je predsednik Vlade to rekao „onako uzgred“, što mu ne bi bilo prvi put.

Član uprave Komercijalne banke Goran Milićević takođe nije mogao da se detaljnije izjašnjava o premijerovoj najavi, pošto detalji još nisu poznati, ali napominje da ostaje da se vidi ko će snositi troškove obećanog grejs perioda.

Narodna banka Srbije juče je saopštila da podržava najavu premijera da će građani ubuduće u dogovoru sa bankama moći da izvrše reprogramiranje svojih dugova. „NBS podržava inicijative koje vode redefinisanju planova otplate kredita, kao i eventualne izmene drugih uslova kreditiranja, ako su rezultat dogovora i pune saglasnosti obe ugovorne strane u kreditnom odnosu“, saopštila je NBS, a prenosi Beta. Kako se navodi u saopštenju, NBS smatra da ovakve inicijative po pravilu vode redovnijem i sigurnijem izmirivanju obaveza dužnika, čime se poboljšava njihov finansijski položaj i povećava stabilnost finansijskog sistema uz obezbeđenje očuvanja pune zaštite interesa deponenata.

Sosijete ženeral banka saopštila je juče da je spremna da učestvuje u programu reprogramiranja dugova. Član Izvršnog odbora te banke Miroslav Rebić rekao je da očekuje da Vlada precizira detalje programa u vezi sa eventualnim odobravanjem grejs perioda zaduženim građanima, prenosi Beta.

„S naše strane postoji spremnost da se uključimo i u ovaj program Vlade Srbije, a broj kredita koji će biti reprogramirani na ovaj način zavisiće od detalja programa i interesovanja klijenata“, rekao je Rebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari