Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta za ovu godinu su prilično ambiciozni i realnost takvog plana je pod znakom pitanja. U odnosu na takvu projekciju, naplata prihoda je manja – rekli su juče za Danas u Poreskoj upravi Srbije, odgovarajući na pitanja u vezi s rezultatima koje je do sada dala „nulta tolerancija“ na neplaćanje poreskih dažbina.

U Poreskoj upravi kažu da su u prvih 10 meseci ove godine naplatili 804,9 milijardi dinara poreza i doprinosa, što je za 6,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Rast naplate akciza je bio 14,3 odsto, a PDV-a za 1,3 odsto.

Međutim, treba imati u vidu da su prošle godine akcize više puta povećavane, što je povećalo prihode od ove vrste dažbina i da je naplata PDV-a realno pala, kada se uzme u obzir inflacija.

Na ovaj trend pada stope poreske naplate nedavno je upozorio i Fiskalni savet, naglasivši da politika „nulte tolerancije“ do sada nije dala rezultate.

„Prihodi su tokom godine izrazito opadali, ponajviše usled slabe naplate prihoda. Kao posledica proizlazi probijanje planiranog deficita za više od dva procenta. Procenjujemo da su prihodi izrazito umanjeni usled povećanja sive ekonomije i poreske nediscipline, optimističnog planiranja javnih prihoda prilikom izrade budžeta i nepredvidive promene makroekonomskog okruženja tokom godine“, naveli su u Fiskalnom savetu.

Po oceni ovog tela, prihodi države ove godine će biti manji za oko 40 milijardi dinara nego što je bilo planirano rebalansom budžeta. Pored manjka prihoda od oko 25 milijardi dinara u republičkom budžetu, očekuje se da će prihodi od doprinosa za obavezno socijalno osiguranje biti za preko 10 milijardi dinara manji od planiranih. Prihodi od poreza na dodatu vrednost će biti blizu 20 milijardi dinara manji od planiranih ove godine, a akcize će podbaciti za oko sedam milijardi dinara, navodi se u analizi Fiskalnog saveta, u kojoj se kao „krivac“ za ovakvo stanje apostrofira rast izbegavanja plaćanja poreza.

„Povećanje poreske nediscipline je u znatnoj meri doprinelo podbačaju prihoda, što se jasno može uočiti analizom PDV prihoda. Efikasnost poreske naplate iznosila je oko 85 odsto u periodu pre ekonomske krize da bi u periodu do 2012. pala na 79 odsto. Međutim, ove godine dolazi do novog znatnog porasta poreske nediscipline i efikasnost naplate PDV prihoda pada na svega 73 procenta. Da je efikasnost poreske naplate u ovoj godini bila na nivou iz prošle, Poreska uprava je trebalo da prikupi 30 milijardi dinara više PDV prihoda. Otuda možemo zaključiti da je u 2013. godini došlo do drastičnog smanjenja poreske discipline i povećanja sive ekonomije. Javni prihodi su manji od planiranih uprkos „nultoj toleranciji“ prema neplaćanju poreza koju od juna meseca sprovodi Poreska uprava“, kažu u Fiskalnom savetu.

U Poreskoj upravi nisu želeli da se osvrću na ove tvrdnje, objasnivši to time da ne komentarišu „ocene i stavove regulatornih tela, već to mogu učiniti ako neko iznosi lične i profesionalne ocene“.

– Poreska uprava ulaže maksimalne napore da u 2013. godini ostvari naplatu javnih prihoda koji pripadaju budžetu Republike Srbije u projektovanim iznosima. Međutim, imajući u vidu ekonomsku situaciju, prognozu za naplatu javnih prihoda do kraja ove godine ne možemo dati – kažu u Poreskoj upravi i podsećaju da je „prema zvaničnom podatku, ove godine potrošnja u Srbiji pala za 8,3 odsto“ pa su sledstveno tome smanjeni i poreski prihodi, za šta je jasno da ova institucija ne snosi krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari