Da bi se Srbija lakše zaštitila od prirodnih i drugih katastrofa, morala bi više da sarađuje sa zemljama u okruženju.

Radi preventivnog delovanja neophodno je da se uspostave regionalni centri iz kojih će se reagovati u slučajevima elementarnih nepogoda, jer gradonosni oblaci i požari ne znaju za granice – rekao je juče u skupštini Srbije Velimir Ilić, ministar zadužen za vanredne situacije, obrazlažući razloge zbog kojih je potrebno da se ratifikuje sporazum sa Hrvatskom o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa. On je dodao da će Srbija imati prilike da slične sporazume zaključi i sa ostalim zemljama u okruženju .

Ilić je pojasnio i da je sa Hrvatskom saradnja u ovoj oblasti izuzetno dobra, a postoji i „prirodna veza“, jer velika reka Sava protiče kroz Hrvatsku, Republiku Srpsku i Srbiju. On je rekao da predstavnici Srbije ovih meseci razgovaraju sa predstavnicima nekih zemalja o zajedničkoj protivgradnoj zaštiti, prvenstveno kada je u pitanju avio-zaštita.

Govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma sa Makedonijom o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, Ilić je istakao da će to biti velika olakšica za vozače u tranzitu i od opšteg interesa za obe države. Sporazum će, kako je istakao, omogućiti da kako makedonski tako i srpski vozači lakše prelaze granice bez vađenja međunarodne vozačke dozvole. Ilić je predstavio i sporazum sa Rumunijom o otvaranju četiri nova granična prelaza sa tom zemljom.

Poslanici vlasti i opozicije najavili su da će podržati sve predložene sporazume .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari