Pre dve-tri godine našem je listu direktor Galenike Žika Novaković rekao da u svojoj dugoj menadžerskoj karijeri nije radio u firmi koja ima račune u 18 banaka, e pa taj je rekord odavno oboren: Interkomerc, Gorana Perčevića ovog trenutka ima 31 račun u 25 banaka, a Beohemija Željka Žunića 31 račun u 26 banaka. Na spisku Narodne banke Srbije nalazi se ukupno 31 banka.

Ove dve firme, koje sad optužuju za potapanje nekih manjih banaka, od značajnijih banaka u Srbiji nisu poslovale samo sa Rajfajzen bankom. Danasovi sagovornici iz finansijskog sektora kažu da je Rajfajzen banka donela odluku da malo zastane sa poslovanjem u celoj centralnoj i istočnoj Evropi dok traje kriza. „Oni su bili jako pametni: prvi su ušli i prvi izašli“, kaže Danasov sagovornik.

Na dugom spisku banaka sa kojima su poslovali Perčević i Žunić nije Jugobanka Kosovska Mitrovica, ali poslovanje te banke je, ako ga uopšte ima, minorno. Interkomerc nema račun ni u Opportunity i KBC banci, ali ga zato Beohemija ima i u tim bankama. U nekim bankama ove firme imaju po više računa. Univerzal banka i Privredna banka Beograd se ne nalaze na spisku banaka u kojima račune imaju Interkomerc i Beohemija zato što im je jednoj oduzeta dozvola za rad, a druga pripojena drugoj banci.

Od 31 Interkomercovog računa ne podležu blokadi dva od tri računa u Sosijete ženeral banci i jedan od dva računa u Unikredit banci, a od 31 Biohemijinog računa ne podleže blokadi samo jedan račun od dva u Komercijalnoj banci. Ovi računi, rekli su sagovornici Danasa, služe za isplatu plata, bolovanja i sličnih stvari. Svi ostali računi su blokirani.

U Interkomercu je, kao što je Danas juče pisao, pokrenut prethodni stečajni postupak i obustavljena od naplate sva potraživanja od te firme i od realizacije svi tereti na imovinu, a na osnovu ponuđenog vlastitog plana reorganizacije, ali u jednoj od banaka poverilaca Interkomerca, Danasu je rečeno da se banke još nisu saglasile sa tim planom i u njemu predviđenim uslovima.

„Ročište je zakazano za 7. mart“, rečeno je Danasu. Poznavaoci stečajnog postupka prijatno su iznenađeni brzinom kojom je firmi Interkomerc odgovoreno na zahtev za pokretanje prethodnog stečajnog postupka i zakazano ročište na kome će se najveći poverioci izjašnjavati da li prihvataju ili ne ponuđene uslove iz plana reorganizacije. Ročište ne bi moglo biti zakazano da stečajni dužnik nije sudu dostavio overene izjave najvećih poverilaca da će tom ročištu pristupiti i na njemu glasati. Ove izjave ne znače da poverioci neće imati primedbi na plan reorganizacije i da će ga sto posto usvojiti, ali zbog skupoće procedure zakazivanja ročišta, uobičajeno je da su uslovi poveriocima ne samo poznati nego obično i usaglašeni. S obzirom na jučerašnje informacije Danasa o kamatnim uslovima iz plana reorganizacije, poznavaoci stečajne prakse kažu da se stepen njihove povoljnosti ili nepovoljnosti za poverioce može oceniti tek poređenjem sa onim što bi ih zadesilo za slučaj bankrotstva firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari