Na osnovu zvanične ocene Elektroprivrede Srbije izvedene nakon polugodišnjeg preseka poslovanja, a u okviru elektrodistributivnog sektora, Elektrovojvodina je u finansijskom smislu postigla najbolje rezultate. Prethodno postignut pozitivni poslovni rezultati u 2011. sa kojima je prekinut četvorogodišnji period negativnog trenda poslovanja je potvrdio da je bio ključna osnova za dalje unapređenje celokupnog radnog potencijala Elektrovojvodine u 2012.

Bez obzira na složene ekonomske uslove u našoj zemlji, Elektrovojvodina će u drugoj polovini godine finalizovati sve planirane investicije u održavanje elektroenergetskog sistema i elektroenergetskih objekata kao i planirane investicione projekte sa kojima se može očekivati sigurno snabdevanje električnom energijom svih kupaca na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u narednoj zimskoj sezoni. Istovremeno, zahvaljujući takvom načinu poslovanja Elektrovojvodina ispunjava pravovremeno i u potpunosti svoje obaveze prema EPS-u i svim poslovnim partnerima poslujući bez ikakvih kreditnih i drugih zaduženja.

Takođe, Elektrovojvodina je vršila u prvoj polovini godine redovno plaćanje svojih poreskih obaveza, doprinosa za zaposlene kao i plata za 2.458 zaposlenih, čiji je prosečan neto iznos zarade za navedeni period 76.422,81 dinar. Time je obezbeđena socijalna sigurnost svih zaposlenih i njihovih porodica i dalja motivisanost za postizanje visokih radnih rezultata i unapređenje poslovanja. Naplata u periodu januar-jun 2012. iznosila je 98,73 odsto čime je premašen naplatni zadatak dobijen od strane Elektroprivrede Srbije i postignut najbolji rezultat u distributivnom sektoru. Takav procenat pokazuje i trend poboljšanja naplate u odnosu na isti period 2011. godine.

Bez obzira na otežane uslove rada privrede, Elektrovojvodina uspeva zajedno sa svim privrednim subjektima da iznađe modalitete za izmirivanje njihovih obaveza za utrošenu električnu energiju, dok je u istom periodu od januara do juna obezbedila izvršenje naplate kroz postupak sudskog potraživanja u iznosu od 428.650.356 dinara.

Postignuti rezultati u prvom polugodištu bili bi još bolji, da i najveći dužnici Azotara i Petrohemija, preduzeća u restrukturiranju čija ukupna dugovanja iznose više od 3,5 milijardi dinara plaćaju svoje obaveze prema Elektrovojvodini. Navedeni privredni subjekti kontinuirano ne plaćaju utrošenu električnu energiju i imaju veliku potrošnju. O potrebi rešavanja ovog problema u opštem interesu obavešteno je nadležno Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Težište u predstojećem zimskom periodu 2012/2013. pored redovnog i sigurnog snabdevanja električnom energijom biće na beskompromisnoj borbi protiv neovlašćene potrošnje i krađe električne energije, koja predstavlja veliko društveno zlo i nanosi enormnu štetu poslovanju Elektrovojvodine. U borbu protiv neovlašćene potrošnje električne energije biće uključeni svi nadležni organi i institucije, u cilju zaštite suštinskog interesa svih građana. Takođe, u četvrtom kvartalu tekuće godine biće ispunjeni i svi organizacioni i tehnološki uslovi za uspešnu realizaciju SMART GRID koncepta (koncepta pametnih energetskih mreža) kao važećeg svetskog standarda u energetskoj zajednici čijom se primenom obezbeđuje ukupna energetska sigurnost svih kupaca električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari