Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora o početku poslovanja austrijske firme Cumtobel u Nišu, da je ta investicija vredna 30,6 miliona evra, a subvencije Srbije iznose osam miliona evra.

Vučić je posle potpisivanja ugovora rekao da je kao predsednik Srbije ponosan na sve što je učinjeno u proteklih godinu dana, jer će danas biti položen kamen temeljac.

Za nas je najvažnije da će prvi proizvodi iz fabrike izaći u maju 2018. godine. Počelo je zapošljavanje i u fabrici će raditi 1.100 ljudi, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Cumtobel je kompanija nastala pre 67 godina i gigant je u industriji rasvete.

Srbija ulaže u Niš, koji postaje mesto nove energije i razvoja. Polako, ali sigurno, Niš postaje novi industrijski centar Srbije, rekao je Vučić i najavio da će sutra obići fabriku „Leoni“.

On je istakao da je cilj da se broj nezaposlenih u naredne dve godine spusti ispod 20.000 i podsetio da je pre četiri godine bilo 50.000 nezaposlenih Nišlija.

Potrebna nam je stabilnost, za koju neki misle da je Bogom dana. Moramo da radimo, jer samo u miru i kada imamo politčku stabilnost možemo da napredujemo, ocenio je Vučić.

Kada investitori, kakav je Cumtobel, odlučuju da ulažu ozbiljan novac, važno im je nekoliko parametara – politička stabilnost zemlje i regiona, ekonomska situacija i stanje javnih finansija, obučenost i marljivost radne snage, podsticaji i opšti utisak o podršci koja postoji od državnih i lokalnih vlasti, naglasio je Vučić.

U svemu tome Srbija ako nije bila bolja, nije bila ni lošija od konkurencije, ocenio je on.

Naša molba je bila da Cumtobel dođe u Niš da bi uložio novac. Molio sam za Niš, jer sam znao koliko je propatio taj grad od devedesetih godina, gubeći fabriku za fabrikom, ukazao je Vučić.

Predsednik kompanije Cumtobel Urlih Šumaher zahvalio je Vučiću koji je, kako je rekao, bio podrška kompaniji od prvog dana.

Veoma nam je važna i lokalna podrška da podignemo fabriku i da ona počne da radi. Zahvalni smo za sveobuhvatnu saradnju sa Srbijom i to nas uverava da će projekt biti realizovan na vreme i da ćemo u maju sledeće godine imati prvi proizvod, rekao je Šumaher.

Za nas je važno da nas ne smatraju strancima, već da budemo deo zajednice, dodao je on.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari