Desetak srpskih građevinskih radnika koji već dva meseca štrajkuju u Urugvaju, uzaludno čekajući da im poslodavac isplati lične dohotke, svakodnevno se suočavaju sa problemima koji ozbiljno ugrožavaju njihovu egzistenciju tokom boravka u toj zemlji.


Naime, radnici zaposleni u preduzeću Termoelektro u Urugvaju, koji su došli u maju kako bi na gradilištu „Montes del Plate“ učestvovali u izgradnji najveće fabriku celuloze na svetu, tvrde da im austrijska kompanija Felvok, koja ih je angažovala, i urugvajska firma „Montes del Plata“ duguju zarade u iznosu od 10.000 dolara po osobi. S druge strane, te kompanije negiraju tvrdnje naših državljana i pokrenule su sudski postupak kako bi ih izbacile iz radnog kampa u kome su smešteni. Da problem po naše radnike bude još veći, oni za boravak u Urugvaju nemaju obezbeđene radne već samo turističke dozvole koje važe tri meseca. Stoga su prinuđeni da za svaki dodatni dan boravka u toj zemlji plate 20 dolara po osobi. Srpski monteri koji štrajkujući čekaju svoje plate u kampu gradilišta „Montes del Plate“ juče su se imejlom obratili našoj redakciji tvrdeći da se njihovi problemi i dalje ne rešavaju.

– Ministarstvo rada Urugvaja je organizovalo naš susret sa predstavnicima kompanije Felvok, na kome nažalost nije došlo do sporazuma. Zbog toga smo, preko našeg advokata, pokrenuli tužbu pred nadležnim sudom kako bismo se izborili za naše plate i zaštitili naša radnička prava. Tužba je podneta sudu sa sedištem u gradu Karmelo, gde je sudija doneo odluku da naš predmet pošalje tročlanom veću sudija u Montevideu kako bi ono presudilo da li podleže ubrzanom suđenju. Veće je pak odlučilo da slučaj treba da se odvija po redovnom sudskom postupku, tako da trenutno čekamo na datum prvog ročišta pred sudom u Karmelu. Kako smo obavešteni, prvo ročište po urugvajskim zakonima može da se prolongira do dva i po meseca. Sve se odvija veoma sporo. Takva situacija nam nimalo ne pogoduje jer se nalazimo u teškoj materijalnoj situaciji. Poslodavci nam prete da će nas izbaciti iz kampa, i ako se to desi, mi ćemo bukvalno ostati bez „krova nad glavom“ – ističu u svom pismu srpski radnici sa gradilišta „Montes del Plate“.

Ovo nije prvi slučaj da se radnici, koji na rad u inostranstvo krenu uzdajući se u lepe najave iz oglasa sumnjivih firmi, nađu u problemu. U takvim situacijama jedina nada su im srpska diplomatska predstavništva. U Ministarstvu inostranih poslova kažu za Danas da u Urugvaju rade dve grupe iz Srbije, ali jedna od 15 radnika ne očekuje problem oko isplate zarade. Istina je da i njima poslodavac malo kasni, ali tvrde da se to događalo i ranije i sigurni su da neće biti oštećeni. Druga grupa, međutim, koju čini sedam radnika, morala je da potraži pravnu pomoć. Poslodavac im je umesto zarade ponudio po 2.000 dolara da bi se vratili u Srbiju, ali su oni to odbili i očekuju da će preko suda moći da naplate kompletnu zaradu. „Predstavnici konzulata redovno ih obilaze, pružaju im potrebne informacije a pronađena je i jedna opcija iz urugvajskog zakona iz 1958. godine, koja bi trebalo da im pomogne“, rečeno je Danasu u MIP-u.

Spremni da pomognu

U Ministarstvu građevinarstva tvrde da ih niko nije kontaktirao zbog problema naših radnika u Urugvaju. „Saznala sam o teme preko medija. Nikakav zvaničan zahtev da se uključimo u rešavanje problema do nas nije stigao. To nije učinilo preduzeće Termoelektro, ali ni radnici koji se nalaze u toj zemlji. U slučaju da nam se neko obrati, naravno da ćemo se kao nadležno ministarstvo angažovati. Na taj način bi se stekli uslovi da se naše resorno ministarstvo raspita kod državnih organa Urugvaja o čemu je reč i da se iznađu načini za pomoć našim državljanima – kaže za Danas Aleksandra Damnjanović, pomoćnica ministra građevinarstva i urbanizma Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari