Predstavljena prva srpska električna formula 1

Prvi srpski Formula student tim “Drumska strela” predstavio je večeras na Mašinskom fakultetu prvu električnu formulu napravljenu u Srbiji.

Na ovom projektu radilo je 100 studenata sa Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Ahitektonskog, Fakuleta organizacionih nauka, kao i studenti Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovaj tim osnovan je 2010. godine, a prvi put su sa svojim bolidom učestvovali na čuvenoj stazi Silverston 2012. godine. Od tada projektovali su i napravili devet formula sa motorom na unutrašnje sagorevanje koji su večerašnjim predstavljanjem e-formule otišli u istoriju.

„Ideja E- vozila postoji još 2017. godine, ali do sada nije bilo prilike da se ona realizuje. Savremena tehnologija je svakako bila veliki izazov za tim, ali smo ostavarili svoju viziju. Uz mnogo truda uspeli smo da ideju o vozilu budućnosti sprovedemo u delo. Od sezone 2021/22, jedino vozilo koje će tim „Drumska strela“ izrađivati biće električno vozilo s kojim ćemo predstavljati Srbiju na prestižnim međunarodnim takmičenjima“, rekao je Bogdan Bogdan Čarapić, vođa Formula student tima „Drumska strela“.

Glavna inovacija je monokok šasija izrađena od karbonskih vlakana, koja će doprineti poboljšanju arodinamičkih i dinamičkih performansi elektro vozila. Ovaj bolid ima po elektromotor od 20 kilovata na svakom točku, a novina je i što moćne litijum-polimerske baterija stoji pored umesto iza vozača kao kod drugih vozila. Autorsko delo tima je i sistem za dijagnostiku i brzo otkrivanje grešaka u sistemu. Teoretski, ovo vozilo može da dostigne brzinu od 100 kilometara na sat za svega tri sekunde.

Dušan Šoškić, vođa e-projekta rekao je zainteresovanima koji su napunili amfiteatar na Mašinskom fakultetu da je projektovanje počelo 2019. godine kao i da su studenti mnogo toga naučili radeći na ovom automobilu.

Okupljenima su se obratili i dekani i profesori fakulteta, kao i mentori Formula tima, a prema rečima Vladimira Popovića Dekana Mašinskog fakulteta jedna od najvećih vrednosti ovog projekta je saradnja između fakulteta.

Prisutnima se obratio i Milan Grujić direktor kompanije ZF koja je generalni sponzor Drumske strele u periodu od 2019-2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari