Iako je Ustavni sud Srbije osporio ustavnost kategorizacije autobuskih stanica zbog koje je stanici u Ćupriji nametnuto da formira niske cene svojih usluga koje ugrožavaju poslovanje i egzistenciju njenih radnika, prevoznik Nišekspres i dalje odbija da plaća svoje obaveze, kaže za Danas Miroslav Pešić, direktor Autobuske stanice Ćuprija, koja je u vlasništvu preduzeća Velmortrans plus u restrukturiranju.


Prema njegovim rečima iz Nišekspresa je na adresu Velmortransa stigao dopis u kome se Nišlije pozivaju na Opšte uslove poslovanja autobuskih stanica koji propisuju da je Autobuska stanica Ćuprija svrstana u četvrtu poslednju kategoriju i da mora da formira cene na osnovu toga.

– To je potpuno neprihvatljivo zato što je Ustavni sud svojom odlukom osporio Privrednoj komori Srbije da uređuje način formiranja „preporučenih maksimalnih cena“ staničnih usluga, te da takvo ovlašćenja komora nema ni na osnovu Zakona o trgovini. Ustavni sud je ocenio da je odredbama članova 31. do 41. Opštih uslova Privredna komora Srbije prekoračila zakonom utvrđeno ovlašćenje. Dakle, svojim postupanjem Nišekspres ne poštuje odluke Ustavnog suda. Sa svim prevoznicima smo postigli dogovor ili smo na putu da to uradimo o plaćanju staničnih usluga međutim Nišekspres i dalje odbija da to učini a od pre izvesnog vremena im se priključio i Eurolajn iz Paraćina – navodi naš sagovornik. On dodaje da prema informacijama koje ima Grupacija drumskih prevoznika (prevoz putnika) ovih dana vrši intenzivne konsultacije kako da se izbegne primena odluke Ustavnog suda Srbije a da se Udruženje za saobraćaj u Privrednoj komori Srbije „otvoreno se svrstava na stranu Grupacije prevoznika“.

Dragoljub Šindić, predsednik Grupacije za prevoz putnika i autobuske stanice u Privrednoj komori Srbije naglašava da ta grupacija okuplja 25 ravnopravnih članova koji će uskoro održati sastanak i dogovoriti se kako da reaguju nakon odluke Ustavnog suda Srbije.

– Odluka USS vraća stvar na vreme divljanja cena i monopola. Naime, ponovo će se stvoriti situacija da neke autobuske stanice formiraju cene onako kako njima odgovara a ne prema određenim pravilima i objektivnim okolnostima. Smatram da Ustavni sud nije imao sve relevantne informacije kada je doneo takvu odluku. Šta ćemo mi sa naše strane uraditi, ne mogu da kažem dok ne bude održan sastanak Grupacije – ističe naš sagovornik. U Nišekspresu, međutim, tvrde da čitav slučaj Velmortrans turs tumači jednostrano, odnosno onako kako odgovara njegovim interesima.

– Nama je bitno da se poštuje ono što je zakonodavac propisao. Autobuska stanica Ćuprija je svrstana u četvrtu kategoriju i shodno tome i treba da propisuje cene svojih staničnih usluga. Naš pravni sektor sprema opsežnu dokumentaciju u kojoj će na adekvatan način biti izneti naši stavovi povodom novonastale situacije. S obzirom da sam zadužen za marketing i da u ovom trenutku ne posedujem više informacija mogu da kažem samo to da ćemo naredne sedmice moći da iznesemo sve detalje nakon što naši pravnici završe svoj posao – kaže u izjavi za Danas Dragiša Jevremović, direktor marketinga u Nišekspresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari