Novopazarac pred sudom u Strazburu: Žali se na odluku Ustavnog suda 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Aladin Pazčinac, predsednik novopazarske organizacije Inicijativa slobodnih građana (ISG), moraće pravdu da potraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon odluke Ustavnog suda Srbije koji ga je proglasio krivim za uvredu časti v.d. direktora Opšte bolnice u ovom gradu Meha Mahmutovića.

To je bila presuda za jedno od prvih, od desetak suđenja, koji su vođeni po Mahmutovićevoj privatnoj tužbi.

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) krajem prošle sedmice je sudu u Strazburu uložio žalbu na presudu Ustavnog suda Srbije.

Traži se da Evropski sud utvrdi da je postupak protiv Paučinca vođen uz povredu prava na pravično suđenje i slobodu izražavanja.

Advokatica Kristina Todorović za portal Free media rekla je da je postupak protiv njega „završen ekspresno, što se ne dešaca u našem peavnom sistemu“ i da se „bukvalno sve završilo na jednom ročištu i samo je jedan dokaz izveden, a to je bilo saslušanje Paučinca, odnosno saslušanje okrivljenog“.

– Mešanje države u njegovo pravo na slobodu izražavanja nije bilo neophodno u demokratskom društvu, što je uslov koji bi morao da bude zadovoljen. To je nešto što je Ustavni sud morao da razume i da pretrese baš u kontekstu prava na pravično suđenje, ali nije – objasnila je Todorović i dodala da se pred domaćim Ustavnim sudom nalazi još nekoliko procedura protiv Paučince i još nekih građana Novog Pazara iz vremena pandemija korona virusa.

Ovaj građanski aktivista javnosti je postao poznat po organizovanju protesta ispred novopazarske Opšte bolnice, u leto 2020.godine, kada je ovaj grad bio najveće žarište korone u Srbiji.

U jeku epidemije protesti su organizovani svakodnevno, a narednih meseci vikendom.

Mahmutović i njegovi najbliži saradnici su optuživani za kolaps zdravstvenog sistema u gradu, ukazivano je na propuste i tražena je njihova odgovornost za veliki broj umrlih od posledica zaražavanja virusom korona.

Tada je traženo da se saopšti broj preminulih. Tim podacima se spekulisalo i ostali su nepoznati do danas.

Protiv Paučinca Mahmutović je zbog uvrede časti podneo 12 privatnih tužbi.

– U svim slučajevima je presuđeno i donete su novčane presude, koje sa sudskim troškovima iznose oko 15 hiljada evra – rekao je, za Danas, Paučinac i pojasnio da su novac obezbedile Građanske inicijative preko donatora.

Zbog izuzetno loše situacije u ovdašnjoj bolnici, Mahmutovićevu smenu i odgovornost tražilo je 37 specijalista i subspecijalista, od 100 koliko ih je tada bilo. Za pomoć su se obratili i najvišim zvaničnicima države, Aleksandru Vučiću i tadašnjoj premijerki Ani Brnabić.

Izostali su i odgovori i pomoć.

Zbog svega što su lekari u obraćanju javnosti izgovorili na konferenciji za novinare, Mahmutović ih je tužio.

Za „ugrožavanje rada Opšte bolnice i narušavanja ličnog integriteta“, Mahmutović je, tog leta, podneo 37 privatnih krivičnih prijava protiv građanskih aktivista i svojih kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari