Privrednici u Srbiji ne slažu se sa najavom da od naredne godine poslovne banke kontrolišu preduzeća da li redovno uplaćuju poreze i doprinose na zarade i naglašavaju da su Srbiji neophodne poreske reforme.


Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je da davanje ovlašćenja bankama da ne isplaćuju zarade ukoliko poslodavci ne uplate poreze i doprinose ne bi donelo veći napredak Srbiji. On je dodao da je Srbiji neophodna kvalitetna poreska reforma koja mora da bude stimulativna za sve poreske obveznike. Prema njegovim rečima, u Srbiji su izostale ozbiljne poreske reforme i to kašnjenje doprinosi da se sve veće količine novca, čak i onih firmi koje se bave legalnim poslovima i redovno plaćaju poreze, premeštaju u sivu zonu zbog sve većih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Bugarin je dodao da su procene da se između 30 i 50 odsto privrednih subjekata u Srbiji nalazi u zoni sive ekonomije i da se na godišnjem nivou u toj zoni obrne oko četiri milijarde evra, što je kako je naglasio „alarmantan podatak“.

Direktor preduzeća Amiga iz Kraljeva Miroslav Tlačinac tvrdi da se rad na crno stalno povećava, a to je „rak rana privrede Srbije“ i najviše smeta onim firmama koje rade legalno. Predlog da banke kontrolišu uplatu poreza i doprinosa „najveća glupost“ i da to treba da radi Poreska uprava Srbije. Prema njegovim rečima, sistem funkcionisanja inspekcijskih službi u Srbiji je razbijen, jer postoje razne kontrole i inspekcijske i policijske službe i ne zna se šta ko radi.

I bankari protiv

Ministarstvo finansija Srbije prihvatilo je predlog Poreske uprave da od 2012. naplatu doprinosa za PIO fond kontrolišu banke, što znači da poslodavac ne bi mogao da isplati zaradu, a da pre toga ne izmiri obaveze prema državi i radnicima. Bankari se sa tim ne slažu i smatraju da to nije njihov posao. Prema ranijim podacima, poslodavci po osnovu poreza i doprinosa duguju oko 700 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari