U zemljama Zapadnog Balkana problemi ometaju slobodnu trgovinu, rečeno je na jučerašnjem okruglom stolu o logistici u trgovini na Zapadnom Balkanu. Ti problemi su zadržavanje robe na carinama, veliki broj dokumenata potrebnih za uvoz ili izvoz robe i druge administrativne barijere.

Da bi se to rešilo, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) pokrenula je projekat „Logistika u trgovini na Zapadnom Balkanu“, za koji je izdvojeno 1,5 miliona evra, a trajaće do juna 2014. godine.

Šefica tog projekta Violejn Konar Lisi rekla je da je Evropska unija zainteresovana za projekat jer želi da poveća sposobnost firmi iz regiona da bezbedno i u kratkom roku dopremaju svoju robu na druga tržišta. „Cilj je da se za 10 odsto smanji vreme i broj procedura i dokumenta neophodnih za uvoz i izvoz robe, da se ukine, poboljša ili pojednostavi primena 20 propisa i da se time ostvare uštede privatnog sektora u regionu u iznosu od 10 miliona dolara“, rekla je ona. Po njenim rečima, neophodno je usaglasiti radno vreme graničnih službi, povećati primenu elektronskog sistema za dostavljanje dokumenta, obradu, plaćanje i razmenu podataka među službama unutar države i među državama. Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović je ocenio da Srbija ima najveću korist od CEFTA sporazuma i da ostvaruje suficit u toj zoni, ali da ne prednjači u otklanjanju necarinskih barijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari