Nezadovoljstvo zaposlenih u najvećem termoenergetskom gigantu, Privrednom društvu TE Nikola Tesla u Obrenovcu kulminiralo je najavom štrajka vezanog za zahtev da im poslovodstvo kompanije isplaćuje naknade za rad u smeni u skladu sa članom 108 Zakona o radu. Nisu samo nezadovoljni radnici u TENT- u, već istovremeno zbog istog zahteva više od 900 radnika iz Rudarskog basena Kolubara i drugih privrednih društava u EPS-u traže svoja prava preko sudova.


U Granskom sindikatu hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost tvrde da su radnici EPS-a sve nezadovoljniji zaradama, uskraćivanjem prava na isplatu toplog obroka i regresa.

– Problem je pre svega u promašenom modelu Kolektivnih ugovora koji su na brzinu, za samo pet dana zaključeni u svim privrednim društvima u EPS-u – objašnjava Dragan Vesić, sekretar Granskog sindikata, hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost.

On dodaje da rukovodstvo ovog sindikata više od pet godina ukazuje na potrebu rešavanja problema naknade za rad u smenama, a povodom zaključenih kolektivnih ugovora po privrednim društvima u JP EPS, a obratili su se za mišljenje Ministarstvu rada, ukazujući na čitav niz propusta i naročito na diskriminatorske odredbe.

– Bez obzira što je Ministarstvo potvrdilo ispravnost naših primedbi, nije bilo promena sve dok sudovi nisu počeli da presuđuju u korist radnika, koji su tražili isplatu naknade. U razgovorima sa direktorima privrednih društava RB Kolubara i TE KO Kostolac, ukazali smo na moguće opasnosti odlaganja rešavanja pitanja naknada za rad u smeni, naknada za regres i topli obrok i dobili smo potvrdu da je reč o zaista krupnom problemu koji se mora hitno rešavati na nivou poslovodstva EPS-a, pa i Vlade Srbije. Zahvaljujući našim argumentima u pogledu neophodnosti promene modela kolektivnih ugovora, trenutno se na nivou poslovodstva EPS-a razmatra verzija kolektivnog ugovora koji je ponudila radna grupa iz privrednog društva TE KO Kostolac. Bez obzira što mi još nismo uključeni u dijalog oko promene modela kolektivnih ugovora, mi ćemo narednih dana ponuditi svoju varijantu tarifnih ugovora, koja se bazira na iskustvu naših kolega iz Nemačke i drugih razvijenih zemalja, naglašava Vesić.

Prema njegovim rečima GS HNER Nezavisnost je jedini stao iza zahteva zaposlenih koji rade u smenskom ciklusu, zastupa ih pred sudovima, i ukazuje na štetnost kolektivnih ugovora zaključenih u privrednim društvima EPS. Kakvi su to kolektivni ugovori, pita se Vesić, kada u njima nisu definisane i ugovorene zarade, regres, topli obrok, naknade za smenski rad.

– Zbog povećanog nezadovljstva zaposlenih uputili smo zahtev za hitan sastanak sa generalnim direktorom i predsednikom Upravnog odbora EPS. Ukoliko odbiju zahteve, mi ćemo o tome obavestiti Sekretarijat Energetske zajednice u Beču i srpsku javnost. Poslovodstvo EPS-a je u obavezi da poštuje odredbe Akcionog plana za rešavanje socijalnih posledica Energetske zajednice, tripartitnog dokumenta koji je vlada usvojila početkom oktobra 2009. i koji poslodavce u EPS-u obavezuje da unaprede socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje sa sindikatima, zaključuje Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari