Pirotsko preduzeće „Prvi maj“ nije više u restrukturiranju, odlučila je Agencija za privatizaciju saopštavajući da je zbog blokade računa koja neprekidno traje 1.097 dana za iznos od 17,4 miliona dinara, nastupila trajna nesposobnost plaćanja čime je ispunjen uslov da ta firma ode u stečaj.

U Agenciji ističu i da ukupne obaveze preduzeća iznose 1,5 milijardi dinara, a najveći poverilac je Fond za razvoj sa potraživanjem od 739 miliona dinara. Takođe, jedan od glavnih finansijskih problema predstavlja i naplata potraživanja bivših radnika „Prvog maja“ po izvršnim sudskim rešenjima, kažu u Agenciji i dodaju da je tu odluku potvrdila i Vlada Srbije.

– Na nedavno održanom sastanku direktor Agencije Ljubomir Šubara predočio je direktoru preduzeća „Prvi maj“ Zoranu Živkoviću i investitorima – zakupcima iz Bugarske, da je stečaj ekonomski najracionalniji model privatizacije, s obzirom na činjenicu da će biti mnogo lakše naći investitore koji će kupiti delove imovine „Prvog maja“ nego onog ko će kupiti celokupnu fabriku, u aktuelnoj teškoj finansijskoj situaciji, što su učesnici sastanka u načelu tada prihvatili – navode u Agenciji.

Inače, „Prvi maj“ prvi put je privatizovan u martu 2007. kada ga je kao firmu u restrukturiranju kupio konzorcijum Irva investicije i preduzeće „Jabuka“, oba tada u vlasništvu Đorđija Nicovića, koji je uz pirotsku fabriku kupio u istoj branši još i niški Niteks i gornjomilanovački Rudnik. Iako je započeo investicioni ciklus i aktivirao deo proizvodnje, za sve tri fabrike je u junu 2010. raskinuta privatizacija, a Nicović je za taj potez optuživao tadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića. Istina je i da se najave o dolasku velikih svetskih kompanija i novom zapošljavanju u pogonima tih tekstilnih fabrika nikada nisu ostvarila. Čak ni kada je jednu od ukupno šest celina „Prvog maja“ kupila slovenačka AHA Mura, ali kako je i ona ubrzo otišla u stečaj, proizvodnja nije pokrenuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari