Radnici firme Aluholding u potrazi za svojim pravima: Ne mogu da dobiju bivšeg vlasnika a novi ih nije kontaktirao 1Foto: Printscreen/N1

Radnici firme Aluholding koja je početkom meseca prodata na licitaciji okupili su se ispred fabričke zgrade u Nišu jer nakon prodaje ne znaju ni da li su zaposleni, niti šta je sa zaostalim zaradama.

Ne mogu da pronađu bivšeg vlasnika, novi ih nije kontaktirao, pa im je, kažu, status neizvestan. Aluholding je, inače, u planu razvoja Grada Niša označen kao jedna od najuspešnijih kompanija, izvozno orjentisana, pa radnici pitaju gde su njihove zarade.

Davno privatizovana fabrika Nissal, ostale su table, ali se odavno se više tako ne zove.

„Pet imena smo takoreći promenili za zadnjih 30 godina“, kaže jedan od radnika.

A radno mesto nisu menjali – samo su se smenjivali vlasnici. Sada su mnogi pred penzijom, a njihov status je:

„Pojma nemam“

„Mi smo prosto da ne znamo gde smo“, kažu.

Danas umesto unutra na poslu, došli su pred fabrikom. Do početka meseca radili su u Aluholdingu, pa je na licitaciji prodat. Sada bi da vide bivšeg vlasnika i pitaju ga šta je sa zaostalim zaradama, ali ne mogu da ga nađu, piše N1.

„Dugovanja niko ne pominje. Nema ga, jednostavno ga nema. Ili da ovlasti nekoga da dođe i kaže ta dugovanja će vam biti vraćena tad i tad“, izjavio je Nenad Mitrović.

Informacije nemaju, samo su ponešto čuli. Čuli su da su šefovi prešli u novu firmu, pa od njih da se za njih spremaju rešenja i plata minimalac.

„Sve što je napravljeno u fabrici stekle su generacije. Naši očevi su tu radili po 40 godina. A mi sad izlazimo odatle bez ikakvih prava. Ne znam ni da li će da me puste unutra“, izjavio je radnik Dragan Stamenković.

Kaže da je pred penzijom, ali ne zna ni da li je zaposlen, pa onima koji donose odluke poručuje:

„Državu ne čini ni prošla, ni sadašnja, ni buduća vlast. Državu čine zakoni i osnovna ljudska prava“, kaže radnik Dragan Stamenković.

N1: Je l’ imate Vi radnička prava?

„Mislim da nema toga u ovoj zemlji“, odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari