Deo radnika Valjaonice bakra Sevojno od juče je na dvomesečnom prinudnom odmoru, saznaje Danas a tu vest za Danas je potvrdilo poslovodstvo preduzeća.

U odgovoru našem listu menadžment objašnjava da će „do 170 zaposlenih biti upućeno na plaćeno odsustvo, zbog trenutnih problema u finansiranju sirovina za proizvodnju i pada potražnje na tržištima na kojima je Valjaonica bakra aktivna“.

– Prinudni odmor trajaće do kraja novembra i biće plaćen u skladu sa odredbama Zakona o radu i Kolektivnim ugovorom Valjaonice bakra Sevojno. Odluka je donesena uz poštovanje odredbi Zakona i Kolektivnog ugovora potpisanog sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata u decembru prošle godine – navedeno je u informaciji koju je fabričko poslovodstvo dostavilo našoj redakciji.

U toj informaciji je navedeno da trenutno „fabrika radi sa kapacitetom manjim od maksimalnog“, te da su „proizvodnja i plasman manji za oko 20 odsto“, ali da se obaveze prema zaposlenima, državi, dobavljačima i bankama ažurno servisiraju“.

– Trenutni broj zaposlenih u Valjaonici bakra je 1.139 i u ovom trenutku nije doneta odluka o tehnološkom višku – navedeno je u toj informaciji na pitanje Danasa da li broj radnika, koji će biti upućen na prinudni odmor, predstavlja tehnološki višak.

Na pitanje da li će fabrika uskoro biti prodata, o čemu se već izvesno vreme spekuliše, te da li joj zbog velikih finansijskih i drugih problema preti gašenje, poslovodstvo je u toj informaciji navelo: – Pitanje o prodaji je pitanje za vlasnike kompanije, ne za menadžment. Fabrici ni na koji način ne preti gašenje“.

S druge strane, tri fabrička sindikata nisu zadovoljna predloženim merama i u svojoj odluci od 25. septembra su ocenili da „prinudno plaćeno odsustvo neće imati efekta, jer takve uštede neće uticati na prevazilaženje nezavidne situacije u preduzeću“.

– Neophodno je što hitnije iznaći rešenja zajedničkim delovanjem većinskih vlasnika, rukovodstva i sindikata – navedeno je u odluci koju su potpisali predsednici Samostalnog i Nezavisnog sindikata i sindikata Nezavisnost, u kojoj se ističe da će sindikati „nastaviti da preduzimaju aktivnosti kako bi se postigao dogovor sa poslovodstvom u cilju donošenja sveobuhvatnih mera za prevazilaženje nastalih problema“.

– Poziva se menadžment preduzeća da, pri realizaciji svojih mera za oktobar, obaveže neposredne rukovodioce da iste primenjuju tako da teret prinudnog plaćenog odsustva podjednako podnesu svi zaposleni. Zadužuje se rukovodstvo sindikata da hitno zatraži od poslovodstva neophodne podatke kako bi definisali i dostavili svoj predlog mera za novembar – navedeno je u toj odluci, uz isticanje da „navedene mere ne smeju ugroziti funkcionisanje i kvalitet toplog obroka u svim smenama“.

Sindikati i vlasnici

Danas saznaje da bi predstavnici sindikata i većinskih vlasnika trebalo da se sastanu u sredu popodne u Beogradu kako bi razgovarali o fabričkim problemima i načinima za njihovo prevazilaženje.

Struktura vlasništva

Prema podacima poslovodstva, većinski vlasnik fabrike je East Point Holdings Ltd i to sa 80,9 odsto akcija, preko svog zavisnog društva East Point Metals Ltd, a vlasnici East Point Holdings-a su investicioni fondovi RC2 i Darby, dok ostatak akcija pripada Akcijskom fondu i manjinskim akcionarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari