Gradonačelnica Užica: Lokalizovan požar na deponiji "Duboko" 1Ilustracija Foto FoNet Marko Dragoslavić

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević saopštila je da je na deponiji „Duboko“ požar lokalizovan u ponedeljak i da se danas radi „na gašenju samog žarišta“.

Užice je juče proglasilo vanrednu situciju na delu svoje teritorije zbog požara koji je u nedelju izbio na deponiji „Duboko“, saopštilo je 6. maja Ministarstvo zaštite životne sredine.

Gradonačelnica Užica je posle današnjeg obilaska te deponije kazala da su juče izgrađena i dva pristupna puta, piše na sajtu Grada.

Raković Radivojević je, uz zahvalnost svima koji su prethodnih dana uložili ogromne napore, naglasila da nije bilo lako, jer je, kako je navela, reč o veoma nepristupačnom terenu, velikom nagibu i dubini žarišta od oko 15 metara.

„Radilo se bez prekida, po planu aktivnosti koji je usvojen na sednici Štaba za vanredne aktivnosti, kojoj su prisustvovali ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić“, kazala je ona.

Kako je podsetila, proglašena je vanrednu situaciju na teritoriji Mesne zajednica Duboko, nakon čega su uključena sva lokalna i određen broj republičkih javnih preduzeća, kao i privatna putarska preduzeća.

„Uspeli smo da požar lokalizujemo i sada radimo na gašenju samog žarišta“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, jedino pravo i dugoročno rešenje je „proširenje i stabilizacija tela deponije i zacevljenje Turskog potoka“.

„Sve to ćemo uraditi kroz projekat vredan 30 miliona evra, čija realizacija se očekuje u toku ove godine“, kazala je .

Kako je navela, u koordinaciji sa Ministarstvom zaštite životne sredine svakodnevno se radi na pripremi a narednih dana se očekuje raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova.

„Dakle, realizacijom ovog projekta dobićemo pravu ekološku deponiju, po najsavremenijim standardima“, dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari