Iako je ATP Vojvodina pre više od mesec dana od Grada Novog Sada naplatila odštetu od 390 miliona dinara, za sada su izmireni samo troškovi stečaja, dok poverioci i radnici još uvek čekaju na svoj novac. Po svemu sudeći, načekaće se, jer je grupa poverilaca „iskoristila zakonsku mogućnost i Privrednom sudu u Novom Sadu podnela nacrt izmena važećeg plana reorganizacije“, potvrdio je Danasu direktor tog preduzeća u stečaju Bojan Škrbić.


– Predložene izmene u planu će biti predmet daljeg usaglašavanja sa poveriocima koji imaju potraživanja, njihove sugestije će biti prosleđene sudu, a konačan tekst se usvaja glasanjem na ročištu – kaže Škrbić.

On nas je za detalje predloženih izmena uputio na predstavnike grupe poverilaca koji su to zahtevali, a nije mogao da nam precizira ni koji iznos je izdvojen za troškove stečajnog postupka. Nezvanično, naš list saznaje da je reč o sumi od oko 30 miliona dinara koji su pokrili troškove rada stečajnog upravnika, poslovodstva koje rukovodi reorganizacijom i tekućih troškova poslovanja. Preostala suma deponovana je na posebnom računu i čeka da sud odluči o predlogu raspodele.

Novom situacijom posebno su nezadovoljni radnici, jer bi prema predloženim izmenama umesto celokupnog iznosa mogli da računaju na svega 13 odsto svojih potraživanja.

– Radnici ATP Vojvodine koji su prošle nedelje protestovali zbog toka stečaja u tom preduzeću, nisu dobili odgovor na pitanje zbog čega njihov zahtev za isplatu zaostalih zarada nije uvažen, jer im se na zakazanom skupu nije obratio niko od pozvanih. Mi smo duboko nezadovoljni najavljenim izmenama plana, jer je grupa od nekoliko preduzeća i preduzetnika sa neobezbeđenim potraživanjima, koji imaju više od 50 odsto glasova u Skupštini poverilaca, predložila promenu prema kojoj bi se od naplaćene odštete najpre isplatila potraživanja radnika iz druge klase, znači minimalac, zatim Fond solidarnosti i Poreska uprava. Preostalih 300 miliona dinara bilo bi podeljeno svim poveriocima, i neobezbeđenim i razlučnim, koji su se osigurali hipotekama – kaže za Danas bivši radnik ATP Vojvodine Ljubomir Lelović.

On dodaje da su na štetu radnika očigledno veliki poverioci sklopili dogovor, a banke koje imaju najviše obezbeđenih, ali nenaplaćenih kredita, verovatno procenjuju da se od rasprodaje imovine neće namiriti.

– Predlagači tvrde da je novi model raspodele način da se izbegne bankrot, a predvideli su i da se deo novca sakupi od izdavanja lokala na autobuskoj stanici ATP Vojvodine, prodaje reklamnog prostora, čak i pokretanje rada preduzeća iako ne piše kako su to zamislili, s obzirom na to da firma više nema autobuse kojima bi mogla da održava nekadašnje linije. Nama je jasno da je reč opet o dogovoru sa bankama i sa Gradom, ali i da taj izabrani put vodi u bankrot, samo što je on malo odložen – kaže Lelović i dodaje da se tvorci izmenjenog plana pozivaju na princip jednakosti, ali naglašava da radnici ATP Vojvodine ne rade, da će ovakvim vođenjem stečaja verovatno izgubiti i firmu i da nikako ne mogu da budu izjednačeni sa zaposlenima u preduzećima drugih poverilaca.

U slučaju da se postupi prema ranijem planu reorganizacije, radnicima bi bile isplaćene kompletne nedostajuće zarade i povezan radni staž, dok bi ostali poverioci primili dva do tri odsto manje novca nego što je predviđeno modelom „za sve isto“. Kako je reč o maloj razlici, radnici sumnjaju da se u pozadini novog zapleta krije dogovor između Kredit agrikoli banke, koja je najveći poverilac i Grada Novog Sada.

– Plan koji su predložili sigurno vodi u bankrot. U tom slučaju bi grad jeftino mogao da kupi preduzeće i novu autobusku stanicu i da je potom ustupi onome kome je bila namenjena. ATP Vojvodina bi, međutim, bila uništena, a mi bismo i definitivno ostali bez posla i bez mogućnosti da naplatimo svoje zaostale zarade. Znači, ako se u našem pravosuđu nešto ne promeni, i ako Ustavni sud ne ukine smešnu presudu Vrhovnog kasacionog suda, a Privredni sud u Novom Sadu prihvati ove izmene, radnici će ostati „kratkih rukava“ – zaključuje Lelović.

Naš list je pokušao da sazna da li sumnje radnika imaju realnu podlogu i da li stvarno postoji dogovor između Grada i najvećeg poverioca. Međutim, od Kredit agrikole nismo dobili odgovor na pitanje da li ta banka pregovara sa gradskim vlastima Novog Sada o otkupu svojih potraživanja od ATP Vojvodine, kao i da li je tačna informacija da je razgovore na tu temu inicirao ambasador Francuske u Srbiji, koji se, prema saznanjima Danasa, obratio i gradskim vlastima i potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću.

Muk

Naš list je pokušao da od gradskih vlasti sazna da li zaista pregovaraju o otkupu potraživanja ATP Vojvodine od Kredit agrikole banke i pitanja smo preko PR službe prosledili još protekle srede. Pitali smo, takođe, iz kojih sredstava bi Grad finansirao takvu transakciju i da li za to postoji zakonska smetnja s obzirom na to da delatnost ATP Vojvodine ne spada u komunalne usluge. Na kraju, interesovalo nas je, ako u slučaju uspešnih pregovora Grad zaista postane najveći poverilac i većinski vlasnik ATP Vojvodine, da li to znači da je Iliji Deviću, bivšem većinskom vlasniku i investitoru, oteta imovina? Odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari