Nije tačno da je samo pet direktora naplatilo razliku između plate koja nam je pripadala po Kolektivnom ugovoru i plate koja nam je isplaćivana poslednje tri godine pred uvođenje stečaja u Beogradskoj konfekciji Beko, kako tvrdi stečajni upravnik Željko Pešut. Razliku su naplatila tri direktora i tri radnika, kaže za Danas bivši zamenik generalnog direktora Beka za finansije Slobodan Mašanović.


Nije tačno da radnicima Beogradske konfekcije Beko u stečaju još nije istekao rok za prijavu potraživanja po osnovu ove razlike, taj rok im je istekao rešenjem o glavnoj deobi od 19. marta 2009. godine, a po zakonu ne teče do završne deobe, koja je nešto drugo, tvrdi za Danas aktuelni stečajni upravnik Beka Željko Pešut. Mašanović objašnjava da je sindikat Beka još sredinom 90-ih doneo odluku da se svim radnicima smanji plata dok kriza firme traje, a da im se uskraćeni deo isplati kad se stvore uslovi za to. Kad je nad Bekom otvoren stečajni postupak, tadašnja stečajna uprava je radnike obavestila o iznosu njihovih prava, koja nisu obuhvatala i ovu odluku sindikata, nego su bila zasnovana na minimalcu. „Tada smo mi kroz firmu pustili spisak sa pozivom svim radnicima, da nam se pridruže u tužbi za ostvarenje ovog prava. Ali, tog trenutka nas je na poslu bilo još samo pedesetak. Niko nije smeo to da potpiše, svi su se plašili otkaza. Mi smo ga, uostalom, i dobili“, tvrdi Mašanović. Kad je prodajom imovine Beka nastala stečajna masa, Mašanović i ostalih petoro iz grupe smatrali su da su „oni uslovi iz odluke sindikata stvoreni“ i podneli su 2004. godine tužbu sudu. Ovih šest bivših zaposlenih Beogradske konfekcije Beko dobilo je spor na svim sudskim instancama, pošto se stečajna uprava na prvostepene presude žalila. Priznato im je potraživanje za samo tri godine pred otvaranje stečaja, pošto je Sud zaključio da je potraživanje za prethodni period zastarelo. „Nisu nam uplatili doprinose za penzijsko osiguranje, ali tužićemo ih i za to“, kaže Mašanović.

Danas je i Privrednom sudu i Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja još prošle nedelje uputio pitanje u vezi sa ovim razlikama zarada i rokovima njihovog zastarevanja.

V.d. predsednika Privrednog suda Zlatan Dimitrić je Danasu odgovorio da „glavna deoba nije obavljena zato što svi poverioci nisu namireni“, ali da on misli da su radnici „praktično zakasnili sa tom prijavom, ali da unapred ne prejudiciram, predmet datira iz 2003. godine“. A Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika su doslovce na pitanje o spornoj razlici u platama odgovorili: „Zbog nepravilnosti u radu stečajnog upravnika Željka Pešuta u predmetu Beko ad Disciplinsko veće ALSU protiv imenovanog 8. februara 2012. godine pokrenulo je disciplinski postupak. Postupak je u toku“. Pešut je stečajni upravnik od juna 2007. godine. Danas je ponovo tražio od Privrednog suda da nam dostavi pisani odgovor o ovim platama i rokovima.

Svi stečajni upravnici

Prvi predsednik stečajnog veća u slučaju Beko bila je Delinka Đurđević, a prvi stečajni upravnik mašinski inženjer Dragan Dondur.

Dragan Dondur je januara 2004. godine smenjen, a na mesto stečajnog upravnika postavljen je advokat Dragan Mihajlović.

Mihajlović je smenjen maja 2004. godine, a na mesto stečajnog upravnika je postavljena advokat Spomenka Bilić.

Aprila 2006. godine uhapšena je sudija Delinka Đurđević.

Predsednik stečajnog veća Ivanka Spahović smenjuje stečajnog upravnika Spomenku Bilić i na mesto stečajnog upravnika postavlja ekonomistu Željka Pešuta.

Rešenje o stečaju Beka doneto je 12.2 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari