Deo radnika prodate FRA još nije dobio penzije i zaostale zarade 1Foto: Bojan Cvejić

Bivši predsednik Industrijskog sindikata u Fabrici reznog alata (FRA) u Čačku koja je prodata u stečaju Dušan Đelić rekao je danas da ni posle četiri meseca od prodaje fabrike svi radnici nisu ostvarili pravo na penziju i da se jednom broju radnika još duguju zaostale zarade.

Đelić je rekao agenciji Beta da oko 30 radnika još nije ostvarilo pravo na penziju, jer stečajni upravnik ne dostavlja podatke filijali Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Prema njegovim rečima 200 bivših radnika još potražuje zaostale zarade koje im nisu isplaćene posle podaje fabrike, iako je kupac uplatio novac za fabriku, jer stečajni upravnik nije uradio nacrt deobe.

„Mi smo upozoravali i stečajnog sudiju i Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika na neodgovorno ponašanje stečajnog upravnika bivše FRA, ali oni nisu reagovali“, rekao je Đelić.

Prema Đelićevim rečima pre prodaje fabrike nije urađen popis zaliha alata i gotovih proizvoda u magacinima.

„Stečajni upravnik je jedino bio ažuran da proda sekundarne sirovine po ceni od 38 dinara po kilogramu, bez odobrenja sudskog veštaka, a prema našim podacima čak je i mašine prodao kao sekundarne sirovine“, rekao je Đelić.

FRA je prodata za 531 milion dinara firmi „King-komerc“ iz Valjeva, na četvrtoj licitaciji, novembra 2023. godine, a na tu cenu, koja je bila za 50 odsto manja od procenjene vrednosti fabrike, Odbor poverilaca je sredinom decembra dao saglasnost.

FRA, koja je osnovana 1953. godine, prestala je da radi u avgustu 2021.

Stečajni postpak pokrenuo je Privredni sud u Čačku u januaru 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja poveriocima i posle 90 dana je proglašen bankrot FRA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari