U primorskom gradu Ningbou na jugoistoku Narodne Republike Kine danas počinje Prvi investiciono-trgovinski EXPO te države i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE). Petodnevni sajam se održava u okviru Beogradskih smernica za saradnju između NR Kine i CIE koje su na samitu u glavnom gradu Srbije u decembru 2014. potpisali premijer Li Kećiang i državnici iz 16 zemalja u regionu.


EXPO sponzorišu Ministarstvo trgovine i vlada provincije Đeđiang, a domaćin je administracija Ningboa, jednog od najstarijih gradova u Kini u čijem širem području živi 7,6 miliona ljudi i koji je šesta najveća pomorska luka u svetu. Istovremeno će biti održani 14. Kineski međunarodni sajam robe široke potrošnje i 17. Simpozijum o ulaganjima i trgovini u Đeđijangu, jednoj od najrazvijenijih provincija u drugoj najvećoj nacionalnoj privredi na svetu.

Kina prema procenama za 2015. ima nominalni (kada se ne odbije inflacija) ukupan domaći proizvod (BDP) od 11,2 biliona dolara, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Meren prema paritetu kupovne moći, po tržišnim cenama, kineski BDP je najveći u svetu i procenjen za ovu godinu na gotovo 19 biliona dolara.

Pored mnogobrojnijih domaćih, organizacioni odbor je na privredne manifestacije pozvao 5.160 inostranih preduzetnika i 57 poslovnih delegacija iz 77 zemalja. Među njima su i predstavnici svih sa liste magazina Forćun – 500 vodećih kompanija u svetu.

Očekuje se da će na EXPO čiji je slogan „veće otvaranje, saradnja i zajednička izgradnja Puta svile“ doći funkcioneri vlada CIE, njihovih regiona i gradova. EXPO će posetiti i grupa od 50 gostujućih novinara iz CIE.

Glavne aktivnosti na EXPO obuhvataju pregovore o investiranju, izložbe, poslovne sastanke i forume, te skupove posvećene saradnji u kulturi. Fokus je na proizvođačima iz zemalja CIE za koje se smatra da je logično da budu izuzetno zainteresovani za tržište Kine s obzirom na ogromnu potrošnju u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu (1,35 milijardi stanovnika) i obećavajući tržišni potencijal.

Ningbo je odabran za domaćina prvog EXPO zato što ostvaruje snažnu trgovinsku saradnju sa zemljama CIE i njen obim je u 2014. izneo 2,4 milijarde dolara. Krajem 2014. su 34 kompanije i organizacije iz Ningboa poslovale u CIE, uz obim investicija od 20,37 miliona dolara i stvarnim investicionim obimom od 14,3 miliona dolara, visoko plasiran među kineskim gradovima. Istovremeno, taj grad je proglašen za jednu on najboljih destinacija za investicije u Kini tokom 2013. To je bio jedan od prvih gradova koji su se otvorili prema zapadu za vreme dinastije King (1644-1911) i još uvek ima snažne ekonomske veze sa drugim delovima sveta.

Region CIE smatra se „mostobranom“ ekonomske saradnje između Kine i Evrope. U Kini se Strategija „jedan pojas, jedan put,“ koja podrazumeva jačanje kopnenog i pomorskog saobraćaja između Istočne Azije, Bliskog Istoka, Afrike i Evrope smatra novim podsticajem saradnje sa CIE.

– Zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope su u toj inicijativi svojevrsna kapija za Evropu, što pruža velike mogućnosti za razvoj – kazala je nedavno u Budimpešti Huo Juđen, specijalna izaslanica Kine za saradnju sa regionom. Po ambasadorki Huo, inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ je dobitna kombinacija za sve učesnike, budući da se sastoji od konkretnih akcija koje mogu doneti koristi svima.

Huo, donedavno ambasadorka Kine u Rumuniji, kazala je kako zvanični Peking predviđa, između ostalog, saradnju u trgovini, ulaganjima, finansijama, turizmu, obrazovanju, poljoprivredi i međusobnim posetama ljudi. Podsetila je da je 2015. proglašena godinom promocije turizma između Kine i CIE, a da je početkom maja otvorena direktna vazdušna linija između Pekinga i Budimpešte.

Huo je, takođe, iznela da je trgovinska razmena između Kine i CIE u 2014. dostigla 60,2 milijarde dolara, dok su strane direktne investicije iz te zemlje u CIE su dostigle pet milijardi dolara, a u obrnutom pravcu 1,1 milijardu.

Si Sjaofeng, zamenik načelnika Evropskog odeljenja u Ministarstvu trgovine u Pekingu izjavio je, pak, uoči EXPO da je izvoz iz Kine u CIE porastao 12,6 odsto, a uvoz 24,6 odsto.

Prema podacima Privredne komore Srbije tokom 2014. je izvoz iz naše zemlje u Kinu dostigao 14,4 miliona dolara, 50-ti po veličini među 165 zemalja koje su prodavale robu u istočnoazijskoj državi. Za prva četiri meseca je izvoz iz Srbije vredeo gotovo 6,8 miliona dolara.

Kina je, pak, četvrti najveći izvoznik u Srbiju. Prošle godine je ovde prodala robe za 1,75 milijardi dolara, a u prva četiri meseca 2015. za 511 miliona.

Po zvaničniku Siju, kompanije iz Kine ulažu u CIE uglavnom u oblastima mašinogradnje, hemijske industrije, internetskih tehnologija, telekomunikacija, finansija, novih izvora energije i poljoprivrede i aktivno učestvuju u projektima izgradnje nuklearnih elektrana, termo-elektrana i auto-puteva. On je dodao i da Kina i CIE rade na programu srednjoročne saradnje.

Dobri projekti

Ambasadorka Huo Juđen ističe važnost izgradnje pruge brzih železnica između Beograda i Budimpešte, dela saobraćajnice od grčke luke Pirej gde pristaju trgovinski brodovi iz Kine, ka Centralnoj Evropi. Pišući o saradnji sa ZCIE, mediji u Kini, pre svega, ističu izgradnju mosta Zemun-Borča, prvi takav infrastrukturni projekat u ovom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari