"Region ima šanse, ali samo udruženim snagama": Panel "Otključavanje poslovnog potencijala Zapadnog Balkana" u Nišu 1Foto: Ekonomski fakultet Niš

Privreda naše zemlje i struktura regiona više se oslanja na tradicionalne industrije koje ne koriste toliko kvalifikovanu radnu snagu, a potrebno je pronaći način za što bolju tranziciju ka onome što daje dodatnu vrednost, jedan je od zaključaka panela na temu „Otključavanje poslovnog potencijala Zapadnog Balkana“.

Na panelu, koji je bio deo događaja “Cityscapes of Opportunity: Pametne strategije za poslovnu privlačnost na Balkanu”, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da će budući rast Srbije i okolnih zemalja krucijalno zavisiti od toga da li će moći da pređu sa tradicionanih grana na one koji imaju visoku vrednost, da plate radnu snagu i tako obezbede privredni napredak.

„Jedna od stvari koje su važne da bismo u tome uspeli jeste ambijent za domaći privatni sektor i mala i srednja preduzeća, pokazuje se da su za to ključni vladavina prava, odsustvo korupcije, jake institucije. S druge strane, kad se to obezbedi, potrebno je da se daju stimulansi da više investicija odlazi u prerađivačku industriju, ali isto tako i one napredne grane“, zaključio je Petrović.

Panelisti Lidija Leković, generalna direktorka kompanije LE-CO d.o.o, Saša Cvetojević, izvršni direktor kompanije Insako, MBE Adriatic-a (Mailbox Etc), Budimir Raičković, predsednik Asocijacije menadžera Crne Gore i predsednik Asocijacije menadžera jugoistočne Evrope, Saša Petrović, Senior Sales Management, kompanija Inception d.o.o. i Dragijana Radonjić- Petrović, potpredsednica Saveza ekonomista Srbije, jednoglasni su bili u tome da region ima šanse, ali samo udruženim snagama.

"Region ima šanse, ali samo udruženim snagama": Panel "Otključavanje poslovnog potencijala Zapadnog Balkana" u Nišu 2
Foto: Ekonomski fakultet Niš

„Ključno je zajedništvo i skidanje birokratije za povezivanje i naša šansa je samo da se povežemo i da tako nastupamo, a što se više ograničavamo, biće sve teže“, istakla je Leković.

Cvetojević je naglasio da je pametna regulacija ključna, a Raičković je ocenio da ovaj region ima izuzetne perspektive, ali da je potrebno da imamo vrhunski servis za građane i privredu.

“Šansa i Srbije i Hrvatske je ovaj region, a kad pričamo o investicijama, ne delim ih na domaće i strane, već one koje donose nove tehnologije, otvaraju nova radna mesta. Mi smo deo Evrope i Evropa ima interes da bude na ovom tržištu”, rekao je on.

Za Petrovića je ključno da se pronađu, izgrade i sprovedu sopstveni putevi u okviru onoga šta je nametnuto i da se ispliva na neki način koji bi za sve bio najprihvatljiviji.

Radonjić- Petrović je ocenila da je put ka Evropi jedino usmerenje, ali i da Evropa kao kontinent gubi u konkurentskoj prednosti.

“Evropa je prevaziđeni kontinent i ukoliko ne stavi prst na čelo i ne dođe do značajnijih promena u svesti, manjoj birokratiji, ne postoji povratna karta”, rekla je potpredsednica Saveza ekonomista Srbije.

Organizator

Događaj je bio organizovan kao sastavni deo aktivnosti na Horizon projektu UR-DATA – Tvining za izvrsnost u pametnom održivom urbanom razvoju: pristup napredne analitike podataka, koji finansira Evropska izvršna istraživačka agencija (REA).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari