Rudnik litijuma diže srpski BDP za 1,5 milijardi dolara godišnje 1Foto: Beta/Milan Timotić

U slučaju da se ispune uslovi za sprovođenje prijekta „Jadar“ Srbija neće dobiti samo rudnik litijuma i bora već će to dovesti i do privlačenja novih stranih investicija, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na predstavljanju studije ekonomskog uticaja projekta „Jadar“.

Prema njegovim rečima, još jedna od koristi za Srbiju, u slučaju da se projekat ostvari je to što bi britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“, zainteresovana za otvaranje rudnika i eksploataciju minerala jadarita koji sadrži litijum i bor, 70 odsto potreba za snabdevanjem podmirivala od domaćih dobavljača.

Kako je naglašeno, projekat „Jadar“ trebalo bi da doprinese sa milijardu i po dolara godišnje domaćem BDP-u.

– Doprinos kroz direktno zapošljavanje i radna mesta u povezanim delatnostima bio bi 5.000 zaposlenih. Projektovana je prosečna neto zarada zaposlenih u Jadru od 1.222 dolara, što je 40 odsto više od trenutnog proseka u rudarstvu. Procena podrazumeva da izgradnja rudnika traje četiri godine, do 2025, a da bi potom eksploatacija rude jadarita trajala 30 godina, dok su projektovana ulaganja kompanije „Rio Tinto“ od početka do kraja izgradnje rudnika 2,4 milijarde dolara – istakao je Dragan Lončar, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Generalna direktorka kompanije „Rio Sava eksplorejšn“, ćerke firme „Rio Tinta“ u Srbiji, Vesna Prodanović, navela je da projekat „Jadar“ ima značajan ekonomski potencijal ali i da je važan i kao deo šire vizije i isprepletanih ekonomskih i ekoloških ciljeva kojima teži planeta.

– Projekat „Jadar“ biće najveći izvor zaliha litijuma u Evropi u najmanje 15 narednih godina. Biće i značajna podrška u prelasku cele Evrope na ekonomiju sa niskim udelom ugljenika i omogućiće predvodništvo u novim rešenjima u borbi sa klimatskim promenama – istakla je Prodanović i dodala da će studija o proceni uticaja na životnu sredinu tog projekta biti završena do kraja godine. Planirano je da radovi na izgradnji rudnika počnu krajem sledeće godine, a u njemu bi se proizvodio litijum karbonat pogodan za izradu baterija, materijal od ključne važnosti za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije. Takođe, proizvodiće i borate koji se koriste za solarne panele i vetroturbine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari