Brže, jače, bolje rušenje duha Starog Beograda: Kraljevske stančuge kao vizija urbanizma

Ostavite komentar


  1. „Kraljevske stančuge kao vizija urbanizma“

    Pre će biti vizije seljačizma i džiberizma.

  2. Mogu reci da je odvratno. Ta zglada je za Novi Beograd a ovde ako su vec hteli mogla je neka pristojna zgrada. Upropastise stari deo Beograda!!!!!

  3. Urusene udzerice sa polomljenim izlozima takodje nisu resenje. Investitor nije nista kriv, ako je od grada dobio dozvolu za izgradnju tolikog i takvog objekta. Treba videti ko je taj koji je dao dozvolu i za Hilton i za Banku i za Kraljevsku zgradu. A sto se Dejana Stankovica tice, on radi sto bi radio svaki koji ima gradjevinsku firmu u Srbiji.

  4. U Evropi renoviraju ovakve stare gradjevine i pretvaraju u predivne delove grada koje mame turiste svojim sarmom.
    Nazalost kod nas trenutno vlada kriminal, koji ima univerzalan pristup i kada su u pitanju kulturna dobra.

  5. To jasno odslikava primitivizam i stanje svesti koje je na nivou pečinskih ljudi takozvane srpske elite za koju otimačina i hajdučija predstavljaju životni cilj.

  6. Pravo mesto za takve objekte i one iz Beograda na vodi je leva obala Dunava. Da bude kao treći Beograd. Taman bi bilo i kanalizacije i druge neophodne infrastrukture. Možda bi bio novi Pančevački most brže gotov.

  7. @Lazar Maric
    Potpuno se slažem sa Vašom konstatacijom. Nije trebalo graditi ni Beograd na vodi gde je sada, niti treba rušiti stara zdanja u starom delu Beograda, nego ih renovirati i oko njih osmisliti neki drugi ambijent, koji odgovara toj vrsti zgrada. Leva obala Dunava je novi pravac razvoja i širenja Beograda. Nije lep Beograd na vodi, lepo je ono iza njega, ono što sada zaklanja i krije od pogleda. Ali ova vlast nema osećaj za lepo i ne poštuje nasleđe, ona samo divljački ruši i gradi ružne zgrade.

  8. Sudbina naroda koji ne održava ono što ima. Dragulji se zanemaruju, pa zastupnici brutalo arhitekture i ostali trgovci betonom i karićevski kalibri s pravom kažu da je Beograd kasaba jer je puna lepih, ali gubavih natrulih kuća, stešnjenih između grehova proteklog vremena. Nemarom smo te značajne kuće bacili investitorima u ralje. Ima li tu pouke? Zaludno.

  9. Takodje bi trebalo voditi racuna o saobracajnim kapacitetima. Ako na svakom mestu gde su bile zgrade za npr 100 stanara napravite zgrade za 1000 stanara, na postojecu ionako prezagusenu saobracajnu infrastrukturu, nakon nekog vremena budete u znacajnom problemu.

  10. Istorija pocinje od sns dodjosa ili dosli divlji oterase pitome, nama pravim Beogradjanima vise nije mesto u oovom gradu. Centar vec katastrofa, ostali kiceraj stanicu ne mamo aerodrom iz sredine proslog veka, od parkova ostalo nista skorojevici sve ruse i upropastavaju , kiceraj ,sve zbog para koje ko zna odakle pranje para i drp sluzba radi 0-24 7dana nedeljno. Odo ja dok mogu, pozdrav svima

  11. Draga redakcijo, taj film sa ostavljanjem stvari (fasada, zgrada, ulica, fabrika, grada, zemlje…) da propadaju smo gledali 50 godina, jedva smo se izvukli, a i dan-danas trpimo posledice…

  12. Nista vise od starog gradskog jezgra nece ostati. Potpuno uništavanje i starog duha grada Beograda. Uzas

  13. Nije Zavod za zaštitu spomenika jednostrano propustio priliku da produži ambijentalnu zaštitu celine koja čini taj blok zgrada, već je dobio nalog da zatvori oči da bi se došlo do ove situacije. Zamislite da se tako nešto desi u Barceloni, to bi prštalo na sve strane, a javna rasprava o indetitetu grada sigurno bi prošla kroz ozbiljne analize stručne javnosti dok se ne donese prava odluka. Ovako AV, AV…

  14. Muka mi je od ove mantre“ duh starog Beograda“ . Beograđanka sam pet generacija i ovaj deo je bio uvek ruglo. Srušen je pre više decenija bioskop „Slavija“ koji je bio simbol Slavije i stara apoteka i još uvek je parking a ovde se lamentira nad prizemljušama ( samo je ta jedna jednospratna kuća ) Naravno da treba čuvati stari duh ali kad to ima smisla. U ovom slučaju bi bila ludost

  15. Zašto smo sedeli i dozvolili sve to, da unište stari duh i šarm Beograda, bilo je odavno priče o tome da će da sruše taj deo Slavije?

  16. Ruglo i nesklad su počeli groznim Hotelom Slavija, pa se netavili jos groznijom zgradom narodne banke jugoslavije; pa se zlo prosirilo na prostor Rajiceve ulice uz Kalemegdan. A ovo sto se sada desava samo je logican nastavak.

  17. Одличан текст! Све до једног, називи на стабмених простора на енглеском, чему, простота се не да засенити!

  18. Radi se, gradi se, Srbija ide napred…kad ste tako pametni vi iz opozicije sto niste pravili muzeje po Slaviji od 2000. pa narednih 15 godina… nesposobnost i kradja su vase karakteristike…te udzerice na placevima su davno otkupljene od zutih da bi sad za basnoslovne cifre prodate investitoru graditelju…more bre lopuze

  19. Treba i Jugoslovensko Dramsko Pozoriste , kao i Studentski Kulturni Centar pod hitno izmestiti u Surcin pa i tu podici stanove. A i park Manjez samo kvari sliku. I njega srusiti i izgraditi neke lepe desetospratnice. E moj Beograde. Sto bi Balasevic rekao: Niko ziv se ne seca tolikih nesreca za jednog vezira…

  20. Istekla zaštita…da li to igde drugde u svetu postoji? Bezobzirna korupcija i bahatost su nam uništili celu zemlju. Uništili su i naše istorijsko nasleđe a i budućnost svih nas. Obesmislili su sve institucije i zakone. Ubili su moral, etiku, istinu, demokratiju sa Đinđićem.

  21. Tesko da ce istorija Srbije I Beograda zapamtiti dva veca unistitelja od Dinkica I Vesica.

  22. Kruzni tok Slavija je i bez tih 200 lux stanova i jos toliko automobila bio u problemu…a kako i koliko ce sa jos tih 200…tek cemo gledati…

  23. Skoro uvek je svaki novi objekat koji se gradio u Beogradu prvo bio ispljuvan od strane mnogo pametnih i „pravih“ beogradjana.

  24. Zasto toliko godina arhitekte samo poneku rec kazu.
    Toliko da znamo da postoje.
    Gde su,ko radi u tim zavodima jel fudbaleri ili arhitekte.Zar ih nije sramota da se za vreme njihovih zivota ovako nesto radi u Beogradu,Srbiji.
    Dokle ce te drziti glavu u pesku.

  25. Samo u Londonu ima oko 7.000 pabova čoja je prosečna starost preko tri veka!!!

Ostavite komentar


Ekonomija

Ne prodavati Staru šećeranu 9

Ne prodavati Staru šećeranu

Organizacija "Beograd u pokretu" saopštila je danas da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala prodaju Stare šećerane po početnoj ceni od 680,6 mliona dinara i zatražila od Vlade Srbije da to zaustavi.

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.