Ruski izvoz goriva rekordan i pored sankcija Evropske unije 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ruske isporuke dizela i benzina u Brazil, Tursku i Afriku kretale su se prema novom rekordu u martu jer su se trgovci usmeravali na nova tržišta nakon što je Evropska unija uvela zabranu uvoza ruskih naftnih derivata, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Potpuni embargo EU na uvoz ruskh naftnih derivata stupio je na snagu 5. februara, šaljući ruski dizel u Afriku, Aziju, Bliski Istok i na utovar s broda na brod umesto u Evropu. Prema podacima Refinitiva, isporuke dizela i benzina iz ruskih luka na Baltiku i Crnom moru u Tursku već su premašile 1,2 miliona tona u martu, što je više od 0,8 miliona tona zabeleženih mesec dana ranije.

Ruske baltičke luke poslale su najmanje 300.000 tona dizela u Brazil ovog meseca, a više od 205.000 tona za celi februar. Rusija je takođe povećala isporuke dizela afričkim zemljama, dodaju izvori na tržištu.

Prema podacima Refinitiva za mart, oko 200.000 tona dizela iz luka pod ruskom kontrolom otpremljeno je u Libiju, oko 165.000 tona u Alžir i 100.000 tona u Tunis. Ostali primaoci su Nigerija, Gana, Senegal i Maroko.

Oko 200.000 tona dizela iz ruskih luka ovog meseca treba stići u Fudžairu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokazuju podaci.

Prošlog meseca Rusija je poslala najmanje 450.000 tona dizela u Saudijsku Arabiju. Podaci za oko 0,7 miliona tona dizela utovarenog u martu u ruske luke na Crnom i Baltičkom moru nisu dali konkretnu destinaciju, prema podacima Refinitiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari