Ruski prihodi od nafte i gasa pali za 38,1 odsto 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Više cene nafte i manji obim prodaje doveli su do pada ruskih prihoda od nafte i gasa za 38,1 odsto između januara i avgusta u odnosu na isti period 2022. godine, pokazuju podaci ministarstva finansija Rusije.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije tokom prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara, sa 80 milijardi dolara za isti period 2022.
Gasprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu pošto su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022, kada je Rusija još uvek dostavljala cevovodima gas svojim evropskim kupcima tokom prve polovine godine. Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. smanjile su prihode od nafte.

Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala ponuditi da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.
Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, prenosi Oilprice.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari