Šabić: Ministarstvo da odgovori Danasu o Juri 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem naložio Ministarstvu za rad da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana novinarki Danasa dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama „Yura corporation“ u Rači, Nišu i Leskovcu u periodu od marta 2010. godine do 6. maja 2016. godine.

Ministarstvu je naloženo da dostavi i informacije o tome da li je inspekcija rada, odeljenje u Nišu, od kompanije „Yura corporation“ dobila na poklon automobile.

Ministarstvo je dužno da o izvršenju rešenja izvesti Poverenika u roku od sedam dana od prijema rešenja, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo po zahtevu novinarke za pristup informacijama uopšte nije postupalo, a nije ni posle njene žalbe Povereniku, u ostavljenom roku da se izjasni, opravdalo razloge svog nepostupanja.
Rad inspekcijskih, kao i svih drugih državnih organa, generalno predstavlja redovan, potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti.

U konkretnom slučaju, interes javnosti dodatno je pojačan izjavama predstavnika nekoliko sindikata i jednog broja radnika, koje su mediji preneli, a u kojima su uslovi rada u navedenim fabrikama predstavljeni kao izuzetno teški i loši, što bi logično, očekivano mora biti predmet aktivnosti inspekcijskih organa.

U navedenim izjavama izražavano je i nezadovoljstvo neodgovarajućim odnosom inspekcije rada, a kao razlog za to navođeno je i to da je „Yura corporation“ inspekciji rada donirala automobile, a u javnosti, su se takođe pojavile informacije o tome da su predstavnici kompanije potvrdili da su inspekciji donirali automobile navodeći da je to „zahtevalo Ministarstvo“, navodi se u saopštenju Poverenika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari