Vlada Srbije bi trebalo da naloži javnim preduzećima da izvrše analizu funkcionisanja izdvojenih privrednih društava i da se za svako pojedinačno, izdvojeno društvo da ocena njegovog funkcionisanja, sa predlogom mera koje bi pomogle da opstane na tržištu – jedan je od zaključaka juče održanog okruglog stola „Položaj i perspektiva zavisnih preduzeća“ u organizaciji nedeljnika Novi Magazin i Media Advertisinga.


Na tom okruglom stolu je naglašeno da su odlukama Vlade Srbije iz javnih preduzeća izdvojeni delovi kompanija koji nisu bili striktno usmereni na osnovnu delatnost i od njih su formirane nove firme. Više desetina hiljada radnika izašlo je iz sastava javnih preduzeća i danas su zaposleni u oko 70 firmi. Jedan od važnih segmenata tog procesa bila je zakonska obaveza da javna preduzeća pomognu zavisnim tako što će im za izvesno vreme obezbeđivati poslove na kojima su radili dok su bili u sastavu tih preduzeća. Cilj vlasti u Srbiji je bio da se tim zavisnim preduzećima pomogne „da stanu na noge“ i sačuvaju radna mesta. Ta zamisao trajala je izvesno vreme, da bi je ozbiljno ugrozili novi zakoni, pre svega Zakon o javnim nabavkama a zatim i set propisa vezan za rad i ovlašćenja Državne revizorske institucije. Nova zakonska rešenja i nova praksa ne dozvoljava javnim preduzećima da se i dalje „majčinski“ odnose prema zavisnim preduzećima. Zbog toga je sudbina mnogih i desetine hiljada radnih mesta, postala neizvesna.

Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva Termoelektrane – kopovi „Kostolac“ naglasio je da bi trebalo preispitati šta su zaista non-kor delatnosti a šta ne. Prema njegovom mišljenju pojedine delatnosti su izdvojene iako su vezane za osnovnu delatnost preduzeća, pa bi takve firme mogle da se vrate u okrilje matične kompanije. Jovanović je naveo primer preduzeća kome je na čelu iz koga su svojevremeno izdvojeni „Funkcija održavanja“ i „Tehnološki proces“ iako je domen delovanja oba ta preduzeća vezan za osnovnu namenu TE-KO „Kostolac“. Milutin Popović, pomoćnik ministra saobraćaja za avio-saobraćaj, obrazlažući način rešavanja situacije u kojima se nalaze zavisna preduzeća kompanije Jat, naglasio je da bi neka od njih mogla da budu dokapitalizovana kroz strateško partnerstvo, navodeći primer Jat keteringa za koji se interesuje jedna francuska kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari