Sandoz ulazi u novu eru kao samostalni globalni lider i evropski šampion u generičkim i biosličnim lekovima 1Foto: promo

Sandoz, globalni lider u generičkim i biosličnim lekovima, danas slavi početak trgovanja akcijama na SIX švajcarskoj berzi (SIX Swiss Exchange) kao nezavisna kompanija.

Nova kompanija je uključena u ključnih šest tržišta i ima kreditni rejting investicionog nivoa koji joj daje jaku konkurentsku poziciju. Dobro je pozicionirana za kontinuirani profitabilan rast kao samostalni globalni lider i evropski šampion u generičkim i biosličnim lekovima.

Ceremonija početka poslovanja na šest tržišta označava uspešan završetak sto postotnog odvajanja od bivše matične kompanije Novartis i početak trgovanja akcijama Sandoz Group AG. Akcije su kotirane na švajcarskom indeksu performansi (SPI®), švajcarskom liderskom indeksu (SLI®) i drugim relevantnim švajcarskim indeksima; Sandoz ADR (američke depozitne potvrde) će se takođe trgovati od danas na US OTCQX®.

Predsednik upravnog odbora Sandoza, Žilber Gustan (Gilbert Ghostine) ovim povodom je rekao: „Danas je početak nove ere za Sandoz kao nezavisne kompanije, ali naša svrha je nepromenjena: pionirski pristup pacijentima. To je ono što radimo najbolje, uvek smo radili najbolje i uvek ćemo raditi najbolje: da kvalitetne lekove učinimo dostupnim većem broju ljudi, na više mesta, na više novih načina.”

Svrha i brend Sandoza duboko su ukorenjeni u našoj naučnoj baštini i nasleđu prvih medicinskih dostignuća, od osnivanja hemijskog pionira Kern & Sandoz daleke 1886, razvoja Calcium Sandoza 1929, preko prvog oralnog penicilina na svetu 1951, do lansiranja prvog biosimilara na svetu 2006. godine.

CEO Sandoza, Ričard Sejnor (Richard Saynor): „Kao nezavisna kompanija, Sandoz će biti u potpunosti u poziciji da ostvari svoju strategiju koja ima za cilj održivo liderstvo u rastućoj i ključnoj industriji generičkih lekova i biosličnih lekova.“

„Već aktivno stvaramo pristup pacijentima oblikovanjem globalnog okruženja za zdravstvo. Jačamo zdravstvene sisteme širom sveta tako što pružamo godišnje uštede od preko 17 milijardi dolara samo u Evropi i SAD-u, i svake godine dosežemo oko 500 miliona pacijenata u preko 100 zemalja.

Generički lekovi i bioslični lekovi čine oko 80% ukupnog obima lekova koji se koriste širom sveta, uz oko 25% ukupnih troškova. Uprkos snažnim konkurentskim pritiscima, očekuje se stabilan rast tokom naredne decenije, podstaknut osnovnom potražnjom za ovim ključnim sistemskim lekovima.

Nikola Mikašinović, Direktor za tržišta Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija): „Od danas, Sandoz će moći bolje da zadovolji potrebe pola milijarde pacijenata širom sveta. Sandoz ostaje trajno posvećen inovacijama u zdravstvu kao i suočavanju sa globalnim izazovima zdravstvene zaštite. Naša kultura je zasnovana na integritetu i inkluziji, sa željom da svi budemo najbolja verzija sebe – da živimo svoje vrednosti, činimo ono što možemo da podstaknemo rast poslovanja i pionirski pristup pacijentima.

Napomena
„Ovo medijsko saopštenje sadrži izjave o budućem poslovanju koje ne garantuju buduće performanse. Ove izjave se baziraju na pogledima menadžmenta i pretpostavkama u vezi sa budućim događajima i poslovnim performansama u trenutku kada su izjave date. One su podložne rizicima i nesigurnostima, uključujući, ali ne ograničavajući se na, buduće globalne ekonomske uslove, devizne kurseve, zakonske odredbe, tržišne uslove, aktivnosti konkurenata i druge faktore koji su van kontrole kompanije Sandoz. Ukoliko se jedan ili više ovih rizika ili nesigurnosti materijalizuju ili ukoliko se osnovne pretpostavke pokažu kao netačne, stvarni rezultati mogu se značajno razlikovati od prognoza ili očekivanja. Svaka izjava o budućem poslovanju važi samo na dan izjave, i kompanija Sandoz nema obavezu da javno ažurira ili revidira bilo koje izjave o budućem poslovanju, osim ako to zahteva zakon.“

O Sandozu
Sandoz (SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je globalni lider u generičkim i biosličnim lekovima, sa strategijom rasta vođenom njegovom svrhom: pionirski pristup pacijentima. 22.000 ljudi više od 100 nacionalnosti rade zajedno kako bi Sandozove lekove dobilo oko 500 miliona pacijenata širom sveta, generišući značajne globalne uštede u zdravstvenoj zaštiti i još veći ukupan društveni uticaj. Njegov vodeći portfelj od više od 1500 proizvoda bavi se bolestima od obične prehlade do raka. Sa sedištem u Bazelu, Švajcarska, Sandoz vodi svoje nasleđe iz 1886. godine. Njegova istorija otkrića uključuje Calcium Sandoz iz 1929. godine, prvi oralni penicilin na svetu 1951. godine i prvi svetski biosličan 2006. godine. Sandoz je postigao prodaju od 2022. godine od USD 9,1 milijardi i osnovna EBITDA od 1,9 milijardi dolara.

Sandoz ulazi u novu eru kao samostalni globalni lider i evropski šampion u generičkim i biosličnim lekovima 2
Logo: Sandoz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari